Marți, 25 iunie, elevii urmează să susțină Evaluarea Națională, cu proba la Limba română, urmând ca joi 27 iunie, să aibă loc proba la Matematică. Elevii vor avea două ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor, iar timpul de redactare se calculează după ora casetei de identificare. Accesul în săli va fi permis în intervalul 8:00 – 08:30. Având în vedere că examenul începe cu proba la Limba română, profesorul Cătălin Zaman vine cu sfaturi pentru elevii încercați de emoții.
Profesorul de limba și literatura română a făcut un set de recomandări pentru absolvenții de clasa a 8-a care urmează să susțină mâine, 25 iunie, prima probă a Evaluării Naționale.
„Evaluarea Națională aduce an de an noi provocări și, deși sunt de 18 ani în sistem, găsesc mereu alte și alte lucruri care le pot fi de folos copiilor. Structura subiectelor este neschimbată de 4 ani sau a suferit foarte puține modificări, așa că nu cred că elevii vor avea parte de surprize. Singurele necunoscute sunt textele la prima vedere cu care se vor confrunta.
Anul acesta aleg să încep cu gestionarea emoțiilor, o componentă deosebit de importantă, întrucât parcă tot mai mulți copii nu reușesc să depășească șocul acesta al emoțiilor care îi invadează mai ales la prima probă a examenului. Fac un apel și la părinți să nu pună presiune suplimentară pe elevi, mai ales zilele acestea. A fost un an lung și greu, au trecut deja peste o simulare, sunt sigur că s-au pregătit și au lucrat și sunt foarte sigur că profesorii lor le-au oferit toate informațiile de care au nevoie. Și elevilor le transmit fix ce le spun și copiilor mei: în cazul în care au senzația că au uitat sau se blochează, să pună capul pe bancă, să închidă ochii și să respire adânc două minute, apoi să-și reia activitatea. Sunt sigur că vor reuși.
Citește și: Evaluarea Națională 2024. Recomandările profesorului Cătălin Ciupală la proba de Matematică
În ceea ce privește abordarea subiectelor, sunt foarte importante primele șase exerciții. Ele sunt de încredere și le pot oferi certitudinea elevilor că stăpânesc situația. La primele cinci dintre ele, vor avea de folosit informații din texte. Să citească foarte bine textele, chiar de mai multe ori, și să se întoarcă asupra lor ori de câte ori se simt nesiguri! Exercițiul 6 le va cere, probabil, fie să precizeze niște trăsături ale unui personaj, însoțite de mijloace de caracterizare și argumentate prin de secvențe din text, fie să extragă figuri de stil sau să precizeze elemente de versificație dintr-o poezie la prima vedere.
Următoarele trei exerciții aduc ceva mai multă emoție elevilor. Exercițiile 7, 8, 9 de la subiectul A vor fi provocarea cea mare a examenului. Aici răspunsul depinde, într-o mare măsură, de cât de mult a citit elevul. Fie că vorbim de operele de la clasă sau de cele din bibliografia suplimentară, ele pot constitui baza de lectură care să îl ajute pe elev să depășească aceste exerciții. Dacă exercițiul 7 presupune mai mult analiza textelor la prima vedere, elevul fiind nevoit să identifice o temă/un element comun între cele două texte oferite ca suport, exercițiul 8 va urmări abilitățile de argumentare pe care elevii să le coreleze cu informațiile oferite de texte.”, a spus Cătălin Zaman, profesor și director la Școala Gimnazială „Învățător Nicolae Ispas” din Clondiru, județul Buzău, pentru Edupedu.
Citește și: Ligia Deca aruncă bomba despre Evaluarea Națională. Cum se va face repartizarea în centrele de examen