Elevii care au absolvit clasa a VIII-a susțin astăzi, 25 iunie, prima probă de la Evaluarea Națională 2024. Atât subiectele, cât și baremul vor fi publicate pe site-ul subiecte.edu.ro, începând cu ora 15:00.
Datele făcute publice de Ministerul Educației arată că la Limba Română, procentul celor care au obținut note peste 5 a fost semnificativ mai mare decât la matematică. Mai mult, potrivit datelor transmise de inspectoratele școlare județene, peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului, organizat în 3.392 de unități de învățământ.
La primul subiect, elevii au avut două texte cu mai multe cerințe de rezolvat. Primul dintre ele a fost din „Cireșarii”, de Constantin Chiriță, iar cel de-al doilea, „Portret”, de Babru Ștefănescu Delavrancea. Se pare că cerințele cu nivel de dificultate scăzut au împărțit în două opiniile părinților și ale profesorilor pe rețelele de socializare. Asta, pentru că unele cerințe din cadrul examenului par o glumă, iar părinții s-au revoltat, susținând că nivelul examenului este unul slab.
EN_VIII_2024_Limba_si_literatura_romana_bar_03 EN_VIII_2024_Limba_si_literatura_romana_var_03„Faptul că au ales ca text principal Cireșarii și că au avut caracterizare de făcut la ultimul punct(la fel ca anul trecut), înseamnă că dificultatea a fost ceva mai scăzută, comparativ cu simularea, unde a fost dezastru. Așteptăm să vedem notele, dar cel puțin asta este impresia mea. Mediile de intrare la licee vor fi destul de mari și anul acesta”, a scris pe Facebook un părinte cu un copil în clasa a VIII-a.
„Meaaaaam, Cireșarii! Pe vremea noastră era doar lectură de vacanță!”, a mai scris un utilizator Facebook.
Iată subiectele pe care absolvenții de gimnaziu le-au avut astăzi la examen.
Citește și: Sfaturi pentru elevi înainte de examene. Ce nu trebuie să facă sub nicio formă: „Este absolut greşit!”
Accesul absolvențilot de gimnaziu în unitățile de învățământ și în centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Aceștia trebuie să aibă la ei un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră.
Proba de astăzi de la Limba Română începe a început la ora 9:00. Elevii au primit broșura cu subiecte și hârtie ștampilată pentru ciorne. Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe este de 120 de minute, adică două ore. Timpul se calculează după completarea casetei de identificare. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană/a Municipiului București de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2024.
Pentru buna desfășurare a probelor și pentru a-i încuraja pe elevi, Ministerul Educației a publicat pe pagina de Facebook o serie de recomandări menite să-i ajute pe absolvenți.
„Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă cât mai bine în zilele de examen:
De asemenea, punem la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800 801 100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea evaluării naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.
Mai multe informații sunt disponibile în linkul din comentarii. Mult succes tuturor!” , este postarea publicată pe pagina oficială a Ministerului Educației.