Începe plata alocaţiilor pentru copiii cu Cerinţe Educaţionale Speciale din sectorul 4

792 de preşcolari şi elevi cu Cerințe Educaționale Speciale (CES) din grădiniţele, şcolile şi liceele din sectorul 4, vor primi, începand de săptămâna aceasta,  alocaţiile de hrană şi bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării, transport, materiale igienico-sanitare și cultural-sportive. Cei peste 700.000 lei alocați de la bugetul de stat prin Ministerul de Finante, către Primăria Sectorului 4, vor fi plătiți pentru perioada ianuarie – iunie 2018, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ (D.A.U.I.).
Romania TV
17 oct. 2018, 08:42
Începe plata alocaţiilor pentru copiii cu Cerinţe Educaţionale Speciale din sectorul 4

„De aceste alocații vor beneficia 792 de preșcolari și elevi care studiază în grădinițe, școli și licee din sectorul 4, atât în învățământul de masă, cât și în școlile speciale. Ne bucurăm că putem veni în sfârșit în întâmpinarea nevoilor acestor copii și ale familiilor lor, astfel încât atât preșcolarii, cât și elevii din sectorul 4 să poată beneficia de toate drepturile pe care le conferă legea. Indiferent de școala la care studiază, indiferent de forma de învățământ pe care o urmează, copiii noștri trebuie stimulați și sprijiniți să studieze, pentru că educația reprezintă baza dezvoltării societății, în general și a comunității noastre, în particular”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Astfel, în timp ce în școlile speciale din sectorul 4 sunt înregistrați 466 de elevi cu cerințe educaționale speciale, în învățământul de masă studiază 326 de astfel de elevi și preșcolari, după cum urmează:

  • grădinițe: 20 de preșcolari;
  • învățământ primar: 105 elevi;
  • învățământ gimnazial: 180 elevi;
  • licee: 21 elevi.

„Este important de știut că de aceste alocații de hrană și cazarmament beneficiază doar copiii – preșcolari și elevi – care îndeplinesc condițiile legale, impuse de Hotărârea Guvernului nr. 564/2017. Și doar aceia pentru care s-au depus cereri în acest sens. Având în vedere modalitatea în care aceste sume sunt alocate de la bugetul de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice, pe liste clare, cei pentru care nu au fost depuse cereri nu mai pot beneficia de aceste alocații. Precizarea este valabilă și în cazul celor care depun cereri pentru plata retroactivă a alocațiilor. Nu mai pot fi plătite alocații neachitate din 2016 și 2017”, a explicat directorul general al D.A.U.I., Ana – Maria Mocăniță.

 

Sume totale plătite copiilor, în funcție de vârstă și de frecvența la cursuri

Guvernul a impus, prin aceeași hotărâre, și sumele acordate copiilor cu cerințe educaționale speciale. Astfel, dacă în cazul elevilor, alocația de hrană se acordă în sumă fixă, de 16,60 de lei/zi, iar în cazul preșcolarilor – de 12 lei/zi, valoarea totală a drepturilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, jucării etc. variază de la 366 la 844 de lei pe an, în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează copilul.

Iată care sunt sumele maxime de care pot beneficia acum copiii cu cerințe educaționale speciale din sectorul 4, pentru perioada ianuarie – iunie 2018, în funcție de grupa de vârstă și de participarea la cursuri:

Copil de la 3 la 7 ani   – aproximativ 1.710 lei

Elev de la 7 la 14 ani – aproximativ 1.767 de lei

Elev de la 14 la 18 ani  – aproximativ 1.838 lei

Tânăr de la 18 la 26 ani  – aproximativ 1.883 lei

 

Ce spune legea

Hotărârea Guvernului nr. 564/2017 reglementează strict cine sunt beneficiarii acestor alocații și modalitatea în care aceste sume sunt acordate.

Astfel, potrivit actului normativ, beneficiarii sunt copiii școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

  1. a) copiii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă;
  2. b) copiii cu CES integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă;
  3. c) copiii cu CES din învățământul special;
  4. d) copiii cu CES care necesită perioade de spitalizare mai mari de 4 săptămâni pentru care se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați;
  5. e) copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, pentru care se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.

La baza dosarelor depuse pentru obținerea acestor drepturi stă, potrivit aceleiași legi, certificatul de orientare școlară și profesională – documentul/actul oficial eliberat de către centrele județene de resurse și de asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și de Asistență Educațională, denumite în continuare CJRAE/CMBRAE, conform prevederilor legale în vigoare. Acesta cuprinde diagnosticul/deficiența, gradul acestuia/acesteia, în funcție de care copiii cu CES sunt orientați în învățământul de masă sau în învățământul special.

De asemenea, potrivit aceluiași act normativ, prezența la cursuri este obligatorie pentru acordarea alocației de hrană:

Art. 3, alin. (2) – “Alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională.”

Art. 3, alin. (3)  – “Alocația zilnică de hrană nu se acordă pentru zilele în care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sâmbătă, duminică, sărbătorile legale și nici în perioada vacanțelor școlare”.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea noroc pe toate planurile până pe 23 februarie. Chiar au dat lovitura
Capital.ro
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani și fac inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Cum poţi recupera banii cheltuiţi pe facturile uriaşe la încălzire dacă eşti chiriaş? Beneficiul de care ...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Rugăciunea care se rostește pe 12 februarie. Ajută la alinarea bolilor și a suferințelor
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are scăpare. IGPR a intrat pe fir: Este doar o chestiune de timp
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Olivier Christen avertizează asupra intensificării amenințării jihadiste în Franța
MediaFlux
Peste un milion de pensii cresc cu 250 lei din luna aprilie! Daniel Baciu a explicat cine primește de fapt banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024