A mai rămas puțin timp până la postul Adormirii Maicii Domnului, iar creștinii se pregătesc pentru această perioadă de smerenie. Astfel, 31 iulie este ultima zi în care se pot mânca alimente de frupt, înainte de începerea postului.
Miercuri, 31 iulie, este ultima zi în care se poate mânca de dulce, pe 1 august, urmând să înceapă postul. Potrivit tradițiilor străvechi, în ziua dinainte de începerea postului, creștinii fac o masă festivă la care se adună întreaga familie. În Bărăgan, un obicei vechi spune că de Lasatul Secului trebuie strânse oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar ziua următoare se aruncă afară, spre răsărit.
În zona Ardealului, la lăsatul serii, pe dealuri se aprind focuri, crezându-se că acest lucru purifică totul în jur și alungă spiritele rele. Ritualul asigură perpetuarea renașterii la viață. De asemenea, în Muntenia, nurorile gătesc plăcinte cu brânză dulce și stafide, pe care le oferă soacrelor. Astfel, relațiile rămân dulci și în perioada de post.
În postul din luna august, este ajunare luni, miercuri și vineri, până la aproximativ ora 15:00, când creștinii consumă mâncare uscată.
Marți și joi se mănâncă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbătă și duminică este dezlegare la untdelemn și vin. Pe data de 6 august, când este Schimbarea la Față, este dezlegare la pește.
În trecut, în dimineața zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune, faguri de miere. Totodată, bărbații schimbau pălăria cu căciula, iar cei care erau văzuți cu pălărie după data de 15 august erau ironizați.
Citește și: Ardei umpluți de vară. Rețeta simplă a măicuțelor de la Mănăstirea Prislop pentru zilele de post