Începe procesul majordomului de la Vatican, care a dezvăluit zeci de documente secrete

Sala de audienţă va fi cu siguranţă restrânsă, prezenţa presei limitată, dar Vaticanul va experimenta sâmbătă o premieră: un proces public trebuie să judece pentru furt pe majordomul Papei în scandalul scurgerii de documente "Vatileaks".
Romania TV
27 sept. 2012, 19:01
Începe procesul majordomului de la Vatican, care a dezvăluit zeci de documente secrete

Prima audienţă a procesului lui Paolo Gabriele, la patru luni după arestarea sa spectaculoasă, se va deschide la 07:30 (08:30, ora României). Procesul cu durată necunoscută va asculta versiunea a diferiţi martori în jurul acestui scandal încă obscur.

Opt jurnalişti selectaţi vor fi autorizaţi să asiste, fără să facă înregistrări, fără să folosească aparate de fotografiat sau camere de filmat, în mica sală unde doar 50 de persoane pot sta.

Niciodată în sistemul secret de stat pontifical nu a fost posibilă urmărirea în direct a unui proces.

Paolo Gabriele, un laic foarte credincios în vârstă de 46 de ani, tată a trei copii, cetăţean şi rezident al Vaticanului, era până la arestarea sa un servitor fidel al lui Joseph Ratzinger, primul şi ultimul care-l vedea în fiecare zi, pregătindu-i hainele de ceremonie, servindu-i mesele.

Timp de câteva luni, el a sustras şi copiat zeci de documente de pe biroul secretarului particular al Papei, Georg Ganswein.

Pentru asta, a petrecut 53 de zile într-o celulă a jandarmeriei Vaticanului, înainte de a fi plasat în arest la domiciliu la sfârşitul lui iulie.

Crezându-se mandatat de către „Duhul Sfânt”, „Paoletto” a explicat judecătorilor micului stat că a acţionat pentru a dezvălui „răul şi corupţia” în sânul Vaticanului şi pentru că a constatat că Papa nu era informat de toate scandalurile.

Intervievat în februarie, încă sub pecetea anonimatului, de către postul de televiziune privat La Sette, a menţionat că exista la Vatican „un fel de omerta, (o voinţă) de a nu scoate la suprafaţă adevărul, nu atât din cauza luptelor pentru putere, pe cât probabil din teamă”.

În interviu, a apreciat că aproximativ 20 de persoane „în diferite organisme” ale Vaticanului puteau fi implicate în „Vatileaks”.

Ancheta a confirmat că nu era singur: posibili complici – ale căror identităţi sunt ascunse sub misterioasele litere „X”, „W” … – apar în decizia de concediere. De asemenea, Gabriele îşi confesa secretele unui părinte spiritual, „B”.

Pentru moment, doar un singur om se va mai afla pe banca acuzaţilor pentru complicitate: informaticianul Claudio Sciarpelletti. Dar rolul său este considerat secundar.

„Paolo Gabriele şi-a recunoscut deja vinovăţia. Deci, cred că va fi condamnat. Dar de ce? Nimeni nu o ştie. Nimeni nu ştie nici dacă va exista eventual o graţiere a Papei mai apoi, aşa cum este posibil”, afirmă vaticanistul Marco Tosatti pentru AFP.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!