Începe RABLA 2. Este vorba despre programul prin care statul și primăriile vor susține casarea mașinilor mai vechi de 15 ani.
Primarul din Cluj anunţă că programul va începe pe 1 iulie şi a precizat că mai multe primării din ţară au demarat deja un proiect pilot.
„Am discutat cu ministrul Mediului ca de la 1 iulie să intre în vigoare programul «Rabla 2» (…). Suceava are deja un proiect pilot. Sfântu Gheorghe, de asemenea, îl derulează. În ce constă? Maşinile mai vechi de 15 ani să poată fi predate administraţiilor locale (…), vor primi pentru acea maşină mai veche de 15 ani 3.000 de lei. 1.500 de lei pune primăria, 1.500 de lei pune Ministerul Mediului prin Agenţia Fondului pentru Mediu. Prin acest program mai luăm o grămadă de rable de pe domeniul public al oraşelor noastre şi facem loc maşinilor noi, nepoluante, verzi”, a declarat Emil Boc, după Comitetul Director al Asociaţiei Municipiilor din România.
Reamintim că ministrul Mediului a declarat de mai multe ori că statul român ar trebui să susţină financiar predarea pentru casare a maşinilor mai vechi de 15 ani, iar beneficiarii să se angajeze că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula autovehicule la fel de vechi şi că vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini noi mai puţin poluante.
„În PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), România s-a angajat să reducă numărul maşinilor mai bătrâne de 15 ani. Până când nu vom avea un guvern care să-şi asume această decizie ar fi prematur, în calitate de ministru interimar, să dau eu soluţia. Propunerea mea este aceeaşi pe care am spus-o de mai multe ori. Statul să vină să susţină predarea acestor maşini mai vechi de 15 ani cu o anumită sumă de bani. În paralel, să facem posibilă majorarea taxelor locale în cazul maşinilor vechi şi poluante, astfel încât să nu existe nu doar coerciţia, ci şi un sprijin real din partea statului român şi un angajament din partea celor care predau aceste maşini vechi că nu vor mai cumpăra şi nu vor mai înmatricula vehicule mai vechi de 15 ani şi vor folosi sumele respective, dacă doresc, să cumpere maşini mai puţin poluante, noi”, declara în noiembrie 2021 Barna Tanczos, potrivit ECONOMICA.NET.
Programul Rabla 2022 a avut succes în România. Peste 15.000 de vehicule au fost înmatriculate în România în martie 2022, cu 25.93% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie profit.ro. În ceea ce priveşte autoturismele creşterea a fost şi mai mare – 40,25% faţă de martie 2021, fiind vândute 11.025 unități.
Cele mai vândute mărci de autoturisme în martie au fost Dacia, cu 2494 de unități, care a reușit o creștere de 40% față de anul trecut, urmată de Ford, care aproape că și-a dublat vânzările, în martie comparativ cu aceeaşi luna a anului trecut. Pe locurile trei şi patru, la mică distanţă s-au aflat Toyota, cu 865 de unități, cu 50% mai multe, și Hyundai, cu 863 de unități, potrivit sursei citate.
Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus – ediţia 2022 au început de pe 8 februarie, la ora 10.00, cu cel mai mare buget din istorie: 1,24 miliarde lei.Vineri, 1 aprilie, s-a dat startul celei de-a treia etape de înscriere pentru Programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, pentru persoanele juridice.
Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că bugetul alocat acestei etape este de 17.500.000 lei pentru Rabla Clasic și 26.500.000 lei pentru Rabla Plus.
Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget de aproximativ 2,7 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată atât pentru onorarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor deja consacrate şi pentru finanţarea unor programe noi, a informat, miercuri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Citeşte şi Programul RABLA 2022. Încep înscrierile pentru persoanele juridice