Război comercial între UE și China! Uniunea Europeană urmează să introducă taxe suplimentare de până la 38% de săptămâna viitoare, pentru mașinile electrice fabricate în China, potrivit Reuters.
China este acuzată că umple Statele Unite ale Americii și Europa cu mașini electrice de proastă calitate și ieftine. Germania susține că această măsură va duce la un război comercial extrem de costisitor cu Beijingul. În același timp, producătorii auto europeni spun că tarifele nu vor elimina prețul de cost mai mic al automobilelor electrice fabricate în China.
Astfel, vehiculele electrice cu baterii abricate în China vor fi în curând supuse unor tarife de import, atunci când vor fi introduse pe piața fără frontiere a UE, unde cererea pentru aceste produse ecologice a crescut rapid.
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 12 iunie, prima decizie provizorie în cadrul anchetei sale antisubvenție pentru mașinile electrice asamblate în China. Acestea au fost împărțite pe mărci:
– BYD: 17,4%.
– Geely: 20%.
– SAIC: 38,1%.
Totodată, 21% dintre producătorii de BEV din China care au cooperat la anchetă, nu au fost incluși în eșantionul individual, iar 38.1% dintre producătorii de BEV din China nu au cooperat.
Autorităţile de la Beijing au criticat decizia Bruxelles-ului de a demara o investigaţie asupra subvenţiilor de care au beneficiat constructorii chinezi, a făcut un apel pentru cooperare şi lobby în ţările membre UE, dar nu a transmis în mod clar care va fi răspunsul său la noile tarife ale UE.
În același timp, mai mulți directori din Europa au mărturisit că tarifele vamale mai mari ar putea scădea sau chiar elimina temporar avantajul pe partea de cost de care se bucură constructorii chinezi. Însă, aceste tarife nu vor elimina realitatea că prețul de cost mai mic al automobilelor fabricate în China îi va forța pe producătorii europeni să ia măsuri.
Directorul general de la Stellantis, Carlos Tavares, a avertizat că producătorii auto europeni nu au prea mult la dispoziţie pentru a-şi ajusta afacerile şi depind de eliminarea „procedurilor birocratice şi haosului în materie de reglementare pe care îl avem la noi acasă.”, potrivit Reuters.