Începe războiul? ISRAEL a mobilizat 40.000 de rezervişti

Israelul a autorizat mobilizarea a aproximativ 40.000 de rezervişti, în perspectiva unei posibile ofensive terestre în Fâşia Gaza, scrie presa israeliană, citată de AFP.
Alina Costache
08 iul. 2014, 13:54
Începe războiul? ISRAEL a mobilizat 40.000 de rezervişti

Cabinetul de Securitate condus de către Benjamin Netanyahu a luat această decizie la câteva ore după ce armata a lansat o vastă operaţiune aeriană vizând mişcarea palestiniană Hamas, în Fâşia Gaza, cu scopul de a opri tirurile de rachete către teritoriul israelian.

Aviaţia şi Marina Israelului au bombardat în cursul nopţii de luni spre marţi circa cincizeci de ţinte, inclusiv locuinţe, în Fâşia Gaza în cadrul unei operaţiuni militare intitulate ”Protective Edge’, ce are drept scop să pună capăt tirurilor de rachete trase de mişcarea radicală palestiniană Hamas asupra statului israelian, relatează agenţiile Reuters, DPA şi Petra.

Un număr de 47 de ţinte au fost atacate de avioane şi alte trei de nave israeliene desfăşurate în largul Fâşiei Gaza, precizează Petra.

Raiduri aeriene în Fâşia Gaza

”Intrăm într-o lungă operaţiune”, a declarat o sursă a Tsahal (armata israeliană). ”Nu suntem decât la început. Este nevoie de răbdare. Pregătim noi măsuri şi o extindere treptată a ordinului nostru de luptă”, a precizat sursa, referindu-se la o prezenţă crescută a forţelor terestre israeliene la frontiera cu Fâşia Gaza. Operaţiunea este condusă de Comandamentul de Sud al armatei israeliene, menţionează Petra.

Armata, notează Reuters, a făcut apel la israelienii care locuiesc pe o rază de 40 de km în jurul enclavei palestiniene Fâşia Gaza să nu se îndepărteze de adăposturi şi a ordonat închiderea taberelor de vacanţă din regiune. Doi israelieni au fost răniţi luni de rachete trase dinspre Fâşia Gaza.

Potrivit unor responsabili palestinieni, citaţi de Reuters, peste 30 de ţinte au fost bombardate în ceva mai mult de-o oră marţi, în zorii zilei, fiind distruse şi două case din sudul Fâşiei Gaza care aparţineau, cel puţin una dintre ele, unui membru al Hamas. Nouă persoane au fost rănite de schije de obuze în apropierea uneia dintre case, situată în Khan Younis, a indicat Ministerul palestinian al Sănătăţii.

Agenţia DPA relatează că membrii familiei Al-Hashash din Rafah (sudul Fâşiei Gaza) au primit un apel telefonic – din partea unei persoane care afirma, într-o arabă incorectă, că este un oficial al securităţii israeliene – în care erau avertizaţi să evacueze casa în cinci minute. O rachetă de avertisment a fost trasă înspre casă în intervalul de cinci minute. După ce familia a părăsit casa, forţele israeliene au bombardat clădirea transformând-o în ruine. Cea de-a doua casă distrusă aparţinea familiei Al-Abadellah din oraşul Khan Younis, tot din sudul Fâşiei Gaza.

Potrivit martorilor, zeci de rachete israeliene au lovit zonele folosite pentru depozitarea armelor şi lansarea de rachete asupra Israelului.

Media israeliene au relatat anterior că armata este hotărâtă să-şi extindă operaţiunile militare în Fâşia Gaza ca răspuns la zecile de rachete şi obuze de mortieră trase luni asupra Israelului.

Principalul purtător de cuvânt al armatei israeliene, lt.-col. Peter Lerner, a scris pe contul său de Twitter că ”operaţiunea ‘Protective Edge’ este în curs de desfăşurare, vizând capacitatea Hamas de terorizare a Israelului”.

”Ne adunăm forţele care ne vor permite să ne mobilizăm dacă este necesar. Nu cred că aceasta se va face imediat, dar avem ‘undă verde’ pentru a-i chema din nou pe rezervişti pentru a fi în măsură să întreprindem o operaţiune terestră”, a precizat Lerner în faţa presei, notează Reuters.

Conform declaraţiilor lui Lerner, militanţii palestinieni au tras peste 80 de rachete asupra sudului Israelului numai în ziua de luni, tiruri ce au fost revendicate de Hamas, pentru prima dată de la armistiţiul încheiat în 2012, ca represalii la uciderea a şase combatanţi ai săi.

Hamas a afirmat că a lovit oraşele israeliene Ashdod, Ashkelon şi Netivot cu ”zeci de rachete ca răspuns la agresiunea sionistă”.

Un lider important al Hamas, Izat Al-resheq, citat de DPA, scrie pe pagina sa de Facebook că mişcarea palestiniană ”este pregătită să lupte până la capăt” dacă Israelul lansează ”un nou război” în Fâşia Gaza.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Noul film Netflix care va cuceri toate topurile. Este o producție pe care o vor adora și cei mari și cei mici
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Ministrul Agriculturii, ANUNȚ: „Este posibil să fie extinsă lista cu alimentele plafonate”
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Noi reguli pentru șoferi. Ministrul Sănătății a anunțat marea schimbare
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Interzis de joi, 1 august. Se dau amenzi de până la 2.500 de lei. Autoritățile au luat decizia
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Un fost membru al trupelor speciale americane, arestat pentru implicare într-o lovitură de stat eșuată în Venezuela
MediaFlux
Când vin PENSIILE MAJORATE! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?