Începe reuniunea G20 de la Cannes. Grecia a stricat agenda

Summit-ul, care are loc joi şi vineri la Cannes, ar fi trebuit să vizeze reformarea sistemului financiar mondial şi adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, însă decizia şoc a premierului elen, Giorgio Papandreou, a răsturnat complet programul discuţiilor.
Romania TV
03 nov. 2011, 11:15
Începe reuniunea G20 de la Cannes. Grecia a stricat agenda

Reuniunea G20 din Franţa, care ar fi trebuit să se concentreze asupra reformării sistemului financiar mondial, începe însă sub presiunea agravării crizei datoriilor, după ce Grecia a anunţat organizarea unui referendum pe tema pachetului de măsuri de austeritate.

Franţa şi Germania au avertizat Grecia că trebuie să se decidă urgent dacă vrea să rămână în zona euro.

Summit-ul, care are loc joi şi vineri la Cannes, ar fi trebuit să vizeze reformarea sistemului financiar mondial şi adoptarea de măsuri pentru a înăspri controlul asupra fluxurilor speculative de capital, însă decizia şoc a premierului elen, George Papandreou, a răsturnat complet programul discuţiilor.

Papandreou a fost chemat la Cannes înaintea summit-ului şi a fost avertizat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi de cancelarul german, Angela Merkel, ambii lideri politici fiind furioşi de decizia premierului elen, care a cauzat declinul puternic al burselor mondiale şi al euro.

Cei doi l-au convins pe Papandreou să programeze referendumul la începutul lunii decembrie şi au insistat să vizeze problema mai ample a rămânerii Greciei în zona euro şi nu doar pachetul de ajutor extern şi măsuri de austeritate convenit săptămâna trecută.

Merkel şi Sarkozy au afirmat, de asemenea, că Atena nu va primi decât după referendum tranşa de 8 miliarde de euro de care are nevoie cu disperare pentru a evita falimentul.

Dacă în urma referendumului grecii ar respinge pachetul de măsuri convenite, ajutorul de la UE şi FMI ar înceta, aruncând Grecia într-un faliment dezordonat cu repercusiuni la nivelul zonei euro şi cu posibilitatea de a se extinde la ţări precum Spania sau Italia.

„Prietenii noştri greci trebuie să se decidă dacă vor să continue împreună cu noi”, a spus Sarkozy reporterilor a o conferinţă de presă comună cu Merkel, după întrevederea cu Papandreou.

Cancelarul german a descris discuţia cu premierul elen ca „dură şi dificilă”, afirmând că scopul stabilizării euro este mai important decât salvarea Greciei dacă aceasta nu vrea să fie salvată.

Papandreou a declarat, înainte de a pleca înapoi la Atena, că referendumul ar putea avea loc pe 4 decembrie şi se va concentra pe problema rămânerii în zona euro.

Liderii Franţei, Italiei, Spaniei, ministrul de Finanţe al Germaniei, şefii FMI, Băncii Centrale Europene şi alţi oficiali europeni se vor întâlni joi dimineaţa pentru a discuta modalităţi de a accelera implementarea măsurilor anticriză decise săptămâna trecută.

Planul, care include şi ajutor financiar pentru Grecia, o recapitalizare a băncilor europene şi creşterea capacităţii financiare a Facilităţii Europene penttru Stabilitate Financiară, trebuia să oprească criza datoriilor suverane din Europa, însă referendumul din Grecia a complicat lucrurile.

„Referendmul adaugă un nou substrat de incertitudine şi complexitate la o criză deja complicată. Cel mai important este că declanşează un mecanism politic care ar putea conduce la ieşirea Greciei din zona euro”, a spus Domenico Lombardi, fost membru în consiliul director al FMI şi în prezent cercetător la Brookings Institution din Washington.

În timpul scurtei întâlniri a liderilor zonei euro, Merkel se va întâlni cu preşedintele SUA, Barack Obama.

Summit-ul G20 trebuia să înceapă formal cu un prânz de lucru, destinat economiei globale, însă probabil acesta va fi dominat acum de temerile legate de Europa.

Sarkozy spera să folosească preşedinţia franceză a G20 pe post de trambulină pentru alegerile prezindenţiale din 2012, când vrea să obţină un nou mandat. Şeful statului francez stabilise obiective ambiţioase la reuniunea G20, între care o regândire a sistemului monetar internaţional şi măsuri de combatere a volatilităţii preţurilor materiilor prime.

Preşedintele francez a fost însă, nevoit să tempereze obiectivele, întrucât combaterea crizei a devenit prioritară.

Sarkozy s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, parte a unui efort european de a convinge economiile emergente să contribuie la creşterea resurselor financiare ale Facilităţii Europene penttru Stabilitate Financiară. Preşedintele chinez a transmis, însă, că depinde de Europa să-şi rezolve problema datoriilor. Beijing are nevoie de mai multe detalii din partea europenilor înainte de a se decide dacă fa susţine fondul european destinat ţărilor cu probleme financiare din zona euro.

La summit-ul G20 care va avea loc joi şi vineri la Cannes sunt aşteptate 33 de delegaţii şi circa 3.000 de participanţi.

Din G20 fac parte ţările industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franţa, Canada, Italia, Marea Britanie şi Japonia, la care se adaugă 12 state emergente, şi anume Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeană.

 

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul final făcut de avocata sa: E imposibil juridic să îl interzică
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Unde se văd primele semne de criză
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Ucraina transferă 50.000 de militari către Forțele Terestre
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol