Începe revoluţia electrică în România. Compania Petrom vrea să instaleze 500 staţii de încărcare în toată ţara, la care pot fi încărcate maşinile electrice la jumătate de preţ comparativ cu benzina.
Până în 2030, 20% din parcul auto va fi constituit de maşini electrice, motiv pentru care Petrom vrea să-i atragă pe şoferi în benzinăriile companiei.
„Strategia noastră ne va permite să asigurăm infrastructură pentru a dezvoltă viitorul mobilității și pentru a oferi 500 de puncte de mobilitate pentru carburanți alternativi până în 2030”, a declarat Christina Verchere, CEO Petrom, conform Ştirileprotv.
Citeşte şi: Cresc preţurile energiei electrice. Cine sunt românii care plătesc cu 80% mai mult de la 1 ianuarie
Până la sfârşitul anului 2022, în staţiile OMV ar urma să fie instalate 80 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Acestea vor fi de tip fast charger, unde bateria se încarcă până la 80 la sută în 40 de minute. De asemenea, vor exista și ultra fast charger, capabil să încarce bateria până la 80% în 20 de minute.
Dintre cele aproape 170 de benzinării, Rompetrol are acum 18 benzinării cu puncte de încărcare, iar alimentarea electrică este deocamdată gratuită. Numărul stațiilor va crește în următoarea perioada.
În schimb, în reţeaua Mol, dintre cele peste 250 de stații câte are acum, 24 au prize pentru mașini electrice. Începând din 2022, pe autostrăzile A1, între Lugoj și Deva, dar și pe autostrada Soarelui vor apărea 14 benzinării noi, care vor avea și astfel de puncte de încărcare.
Șoferii au la dispoziție o aplicație care le calculează la final costul, iar plata se face online, arată sursa citată.
Ca să încărcați o mașină electrică la o stație, plătiți 20-30 de lei pentru a parcurge o distanţă de 100 de kilometri. Prin comparaţie, dacă aveţi o maşină cu motor pe benzină, plătiți aproape 50 de lei pentru 100 de km.
Dacă va încărcați mașină acasă, pentru 100 de kilometri plătiți aproape 10 lei, dar pentru asta trebuie să aşteptaţi chiar şi opt ore, spun experții auto.
Alimentarea unei mașini electrice este provocarea următorilor ani pentru constructorii auto, dacă vor să atragă mai mulți clienți. Asta în condițiile în care plinul unei mașini pe benzină sau motorină durează câteva minute.
Încărcarea mașinii electrice depinde de cât de performanță este stația dar și de capacitatea de încărcare a autoturismului.
O stație de încărcare rapidă costă 20 de mii de euro.