„Minima moralitate implică demisia. La începutul lunii Aprilie 2022 mi-am dat demisia din funcţia de secretar general al Partidului Naţional Liberal şi din funcţia de ministru considerând că minima moralitate mă obligă să fiu solidar cu preşedintele partidului, care de asemenea demisiona, ca urmare a puciului organizat de Nicolae Ciuca şi Lucian Bode. Şi eu, şi Florin Cîţu am considerat că e mai bine să plecăm noi decât să alimentăm un scandal care ar fi afectat grav PNL. Doi colegi de partid au demisionat din funcţia de ministru în urma unor subiecte de presă privind acuzaţii de plagiat pentru a nu face rău partidului”, a scris Dan Vîlceanu, miercuri pe Facebook.
Liberalul a mai spus că există totuşi şi colegi în partid care „se agaţă de funcţii indiferent cât de mult rău fac PNL”.
„Mă refer, evident, la Nicolae Ciucă şi Lucian Bode. De peste un an sunt subiectul unor acuzaţii de plagiat. Au avut timp suficient să facă toate demersurile de clarificare necesare. Astăzi a apărut si o poziţie oficială a UBB în legătură cu domnul Bode. Eu cred că este momentul ca domnii Bode si Ciucă să se gândească şi la partid şi să demisioneze”, a completat Vîlceanu.
Comisia de Etică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, „se confirmă în marea lor majoritate”.
În raportul său, comisia precizează că (1) se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie – plagiat și citare defectuoasă sau incorectă; (2) Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată.
„În lipsa posibilităţii legale de a aplica sancţiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunităţii academice, Comisia ii solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei, şi se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii”, a transmis UBB Cluj.
Lucian Bode a reacţionat imediat după publicarea raportului UBB, printr-o postare pe Facebook, în care anunţă că va merge mai departe cu acţiunea în instanţă împotriva UBB şi a catalogat tot cazul ca fiind o „campanie concertată” a USR.
„Cu privire la hotărârea de astăzi a Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai, fac următoarele precizări:
1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academică, dar și pentru principiile care guvernează statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactivă a unor norme, fapt care plasează sub același stigmat toate lucrările redactate înainte de 2022. Este o fractură logică și un demers absurd pe care nu îl poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim.
2. Metoda de citare folosită este în deplină concordanță cu standardele academice de la momentul susținerii tezei în 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de câte ori va fi nevoie. Sintagma „profund viciată” e o apreciere subiectivă a Comisiei, o judecată de valoare goală de semnificație academică, cât timp normele au fost respectate.
3. În ultimii ani, teza mea de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză și a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare. Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeș-Bolyai și de către Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituții, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar.
4. Procedural și legal, există cel puțin două probleme izbitoare:
• Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunța doar în ceea ce privește soluționarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunității universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunități, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică.
• Curtea Constituțională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activității oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat și validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curții Constituționale.
Cu acțiunea pe care am deschis-o în instanță, vreau să mă asigur că legea este respectată, indiferent de cine este vorba. Este un drept, dar și o obligație pe care o am ori de câte ori se încalcă legea.
Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea. La fel de evidente sunt presiunile și atacurile la adresa Universității Babeș-Bolyai în toată această perioadă.
Regret faptul că Universitatea Babeș-Bolyai s-a grăbit să dea curs acestor presiuni, fără a aștepta soluția instanței de judecată.
Drept urmare, voi merge înainte, în instanță, pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz care a depășit nu doar limitele legii, dar și ale rațiunii”, a scris Lucian Bode pe Facebook.