Mai mulţi lideri social-democraţi trag sfori ca Marcel Ciolacu să nu candideze pentru şefia plină a partidului. Principalul reproş: atitudinea prea moale faţă de preşedintele Klaus Iohannis şi guvernarea PNL. Liderul facţiunii anti-Ciolacu e baronul PSD Neamţ Ionel Arsene, care l-ar vrea preşedinte pe Sorin Grindeanu, susţin surse politice pentru Adevărul. Ciolacu a început un turneu prin ţară, pe modelul Dragnea, pentru a promite funcţii
Baronii social-democraţi au tulburat din nou apele în partid, deşi Marcel Ciolacu lăsa impresia că nu are contracandidat la congresul pentru şefia plină a PSD, programat în vară. Mai mulţi lideri de organizaţii, în special cei din Moldova, uneltesc împotriva actualului preşedinte interimar. Motivele sunt multiple.
În primul rând, liderii din teritoriu îi reproşează lui Ciolacu atitudinea prea moale faţă de preşedintele Klaus Iohannis în utlimele trei luni, de la izbucnirea pandemiei. „Am aprobat pe bandă rulantă tot ce a vrut Iohannis. În schimb, nu a fost declaraţie de presă la Cotroceni ca Iohannis să nu ne bombardeze. În Parlament, principalele modificări făcute în Senat la legea stării de alertă, lege trimisă de Guvernul PNL, au fost îngropate ulterior la Camera Deputaţilor”, susţin surse din conducerea partidului pentru Adevărul.
În Senat acţionează tabăra radicală din PSD, condusă de Şerban Nicolae, pe care Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, nu o controlează. În schimb, apropiaţii lui Ciolacu susţin că PSD s-a comportat responsabil pe timpul crizei sanitare, în caz contrar imaginea partidului, şi aşa măcinată după era Dragnea-Dăncilă, ar fi avut şi mai mult de suferit. În al doilea rând, liderii social-democraţi îi impută lui Ciolacu faptul că partidul nu creşte în sondaje, în ciuda bâlbelor comise de PNL la guvernare. Potrivit cercetărilor interne, PSD se învârte în jurul pragului de 25%, cu mici fluctuaţii.
„PNL se erodează, scade în sondaje de la lună la lună, însă noi nu creştem. Asta e îngrijorător. Dacă nici în ultimele două luni n-am crescut, atunci ce speranţe să mai avem de acum înainte?”, se întreabă, retoric, unul dintre vicepreşedinţii PSD. Un alt motiv de supărare în partid e atitudinea lui Marcel Ciolacu faţă de baronii tradiţionali.
Liderul interimar al PSD le-a cerut apropiaţilor lui Dragnea să facă un pas în spate, astfel încât partidul să se rupă de trecut. Nume grele ca Niculae Bădălău, Dumitru Buzatu, Marian Oprişan, Codrin Ştefănescu, Ionel Arsene, Mihai Fifor, Eugen Teodorovici şi Lia Olguţa Vasilescu au fost nevoiţi să-i lase în prim-plan pe lupii tineri: Lucian Romaşcanu (purtător de cuvânt al PSD), Alfred Simonis (liderul deputaţilor), Radu Preda (liderul senatorilor), Gabriela Firea (primarul general), Petre Florin Manole (deputat), Radu Oprea (senator), Claudiu Manda (europarlamentar) şi Dragoş Benea (europarlamentar).
„E şi o dispută internă între aripa conservatoare a partidului, care vrea în continuare mesaje mult mai radicale, şi noua garnitură impusă de Ciolacu, feţele proaspete”, susţin sursele citate.
Pe fondul conflictului mocnit din partid, liderul PSD Neamţ Ionel Arsene – trimis în judecată în două dosare de corupţie – a încercat să-l propună ca alternativă pentru şefia PSD pe Eugen Teodorovici, aflat şi el în relaţii reci cu Ciolacu. Alături de Viorica Dăncilă, Codrin Ştefănescu sau Dorel Căprar, şi Eugen Teodorovici şi-a exprimat public nemulţumirea faţă de modul în care e condus PSD.
„Mulţi dintre „liderii” partidului meu parcă se tem, se ruşinează, se ascund de noi!”, a scris fostul ministru de Finanţe pe Facebook.
Numai că Teodorovici nu are suficientă susţinere internă astfel încât să ajungă preşedinte. Prin urmare, Ionel Arsene încearcă din răsputeri să-l convingă pe Sorin Grindeanu să candideze la şefia PSD, însă şeful ANCOM e indecis. Oficial, Grindeanu e prieten cu Ciolacu, însă are de ales: fie se întoarce acum în PSD, pentru a deveni lider, fie mai aşteaptă o tură, până după alegeri, când ar putea fi organziat un nou Congres, în cazul unui scor slab obţinut de echipa Ciolacu.
„Grindeanu a început să vină tot mai des la partid, vorbeşte cu Ciolacu, îl domină ca atitudine, dar nu cred că lasă leafa de la ANCOM pentru a se întoarce acum în politică”, susţin sursele citate.
Un alt lider care s-a întors împotriva lui Ciolacu e Dragoş Benea, extrem de influent în Moldova. Eurodeputatul PSD l-a criticat pe actualul preşedinte interimar pentru maniera ternă în care comunică. Şi Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, a ironizat, în partid, prestaţia publică a şefului său politic. „Cine este acest Ciolacu? Cred că ne reformează de tot”, a scris Buzatu pe un grup intern al partidului. Pentru a detensiona atmosfera, liderii organizaţiilor din Moldova s-au reunit în weekend la Vaslui, unde au discutat cu Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu despre viitorul PSD. „Mesajul transmis de Ciolacu a fost clar: dacă vom fi dezbinaţi se alege praful la alegeri”, susţin sursele citate.
Filialele din Moldova, fief tradiţional PSD, vor o funcţie cu greutate în viitoare organigramă a partidului, în cazul în care Muntenia va da preşedintele (Ciolacu), iar Oltenia secretarul-general (Paul Stănescu). În continuare, tandemul Marcel Ciolacu-Paul Stănescu va colinda ţara pentru a promite funcţii în schimbul susţinerii la Congres. În ciuda criticilor tot mai intense, Marcel Ciolacu e în continuare favorit pentru şefia partidului, cu condiţia ca Grindeanu să rămână spectator. O altă variantă discutată pentru cea mai înaltă funcţie în PSD ar fi Gabriela Firea, care deocamdată refuză poetic.
„Din moment ce mi-am declarat susţinerea pentru această formulă de conducere, cu domnul Ciolacu preşedinte şi domnul Paul Stănescu secretar general, nu pot să mă mişc precum vântul sau valurile mării, poate data viitoare, peste cinci ani, peste zece ani”, a declarat Firea.
Citeşte şi: Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei