Începe sesiunea parlamentară: Care sunt priorităţile legislative ale partidelor

Parlamentul îşi începe luni activitatea, iar partidele parlamentare şi-au trasat deja priorităţile legislative pentru noua sesiune ordinară.
Romania TV
02 sept. 2013, 07:33
Începe sesiunea parlamentară: Care sunt priorităţile legislative ale partidelor

Preşedintele Senatului a convocat Biroul Permanent la ora 14.00, iar grupurile parlamentare se vor întruni la ora 15.00. Senatorii se vor reuni în plen de la ora 1600.

Şi deputaţii se întorc din vacanţă, Camera Deputaţilor fiind convocată în a doua sesiune ordinară a anului 2013, la ora 14.00. Şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor va avea loc începând cu ora 13.00.

PSD: Rectificarea bugetului pe 2013 şi cel pe 2014

Purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar PSD din Senat, Gabriela Firea, a declarat că printre priorităţile legislative ale social-democraţilor în noua sesiune parlamentară se numără bugetul pe anul 2014.

Potrivit acesteia, vor fi avute în vedere proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.117/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar fiscale, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2014, proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar, care însoţeşte Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2014 – 2016.

Citeşte şi Adrian Năstase recomandă utilizarea mult mai eficientă a forţei din Parlament

Alte priorităţi ale PSD sunt proiectul de lege privind Codul de procedură fiscală, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010, proiect de lege privind rescrierea Codului fiscal, proiect de lege privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2013, dar şi un proiect de lege pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.

În afara acestora, la Senat se află încă în procedură o serie de proiecte de lege, din lista priorităţilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune ordinară a anului 2013: L415/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.132/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/1999 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, L344/2010 Proiect de Lege – Legea educaţiei naţionale şi învăţarea pe tot parcursul vieţii, L660/2011 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2011 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, L317/2012 Proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2012 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, L700/2011 Proiect de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea.

PNL mizează pe economie

În ceea ce priveşte priorităţile legislative ale PNL acestea sunt în principal de natură economică.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că printre priorităţi se numără reducerea CAS şi schimbarea regimului redevenţelor. „În momentul în care eşti la guvernare încerci în primul rând să legiferezi împreună cu Guvernul sau uneori chiar prin Guvern. Există foarte multe iniţiative. Oamenii, mai ales în condiţiile unui vot uninominal, vin din colegiul lor cu anumite solicitări, fac un proiect de lege, după aceea vine frustrarea, nemulţumirea că vine un aviz negativ de la Guvern. Încercăm să coordonăm toate aceste lucruri. Există şi proiecte fanteziste, nu în sensul că nu ar fi de dorit, dar în sensul că nu există resurse”, a spus Antonescu, vineri, după Delegaţia Permanentă a partidului.

El a arătat că PNL este preocupat şi de temele europene. „Teme europene, teme care ţin de politici şi decizii europene, la nivelul Comisiei Europene, la nivelul Parlamentului European, altor instituţii, nu fac din păcate obiectul dezbaterii şi deciziei în partidele noastre. Trebuie să legăm mai mult aceste lucruri, pentru a putea după aceea toţi – Guvern, parlamentari europeni, alţi reprezentanţi ai României – să facem din România în Uniunea Europeana actor, nu elev chemat din când în când la cancelarie ca să se mai vadă dacă este tuns suficient de cuviincios, după părerea directorului. Trebuie să ne spunem cuvântul, Europa are mari probleme, nu le-a creat România, dar afectează România, şomajul la tineri, toate aceste lucruri nu sunt doar ale noastre şi nu sunt doar ale Europei. Ar trebui, în sensul acesta, la nivel legislativ şi la nivelul acţiunii guvernamentale să cuplăm mai bine cu problematica aceasta şi să ne spunem cuvântul”, a arătat liderul liberalilor.

Citeşte şi Antonescu susţine modificarea rapidă a legislaţiei în privinţa judecătorilor de la Curtea Supremă

Partidul Conservator vrea modificarea Constituţiei şi regionalizarea

Proiectul de modificare a Constituţiei, regionalizarea, dar şi iniţierea unor legi pentru combaterea corupţiei şi a unor modificări legislative care să permită o mai bună şi mai uşoară accesare a fondurilor europene se numără printre priorităţile conservatorilor în noua sesiune parlamentară, a declarat secretarul grupului PC de la Senat, Mihai Neagu.

El a precizat că, în calitate de senator în Colegiul 4 Suceava, va iniţia un proiect pentru modificarea Legii poliţistului şi va milita pentru rezolvarea problemei logistice a segmentului de frontieră pe relaţia Est a României, prin completarea legii de frontieră.

„Am să iau iniţiativa pentru modificarea Legii de frontieră, a Legii poliţistului pentru că atunci când s-a respins aderarea României la Spaţiul Schengen s-a pus în discuţie faptul că au fost inconveniente de natură umană, adică corupţia şi alte deficienţe în desfăşurarea activităţii referitor la lucrătorii de frontieră, dar nu s-a pus problema şi situaţiei logistice a segmentului de frontieră pe relaţia Est a României. Eu consider că aici a fost o nedreptăţire pentru faptul că acolo sunt toate mijloacele necesare pentru intervenţie rapidă. Mă refer la o reţea rutieră, la multe alte chestiuni. Combinate, atât factor uman cât şi factor tehnic, ar da o eficienţă mai mare realizării condiţiilor pentru aderarea României la Spaţiul Schengen’, a spus senatorul PC.

Priorităţile UNPR: Codul de procedură penală şi taxa de solidaritate

Vicepreşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), senatorul Şerban Mihăilescu, a declarat că principalele priorităţi legislative ale formaţiunii sunt aprobarea Codului de procedură penală şi a Codului penal, dar şi proiectul de lege privind instituirea taxei de solidaritate de 1% din averile care depăşesc 450.000 de euro.

”Prima misiune este legată de aprobarea codurilor, care trebuie să se finalizeze, Codul de procedură şi Codul penal. În al doilea rând, sunt toate proiectele care necesită taxe pe averile importante. Ştiţi bine că UNPR a susţinut o asemenea iniţiativă, cu un an în urmă, dar care nu a trecut. Acum i-a venit rândul”, a afirmat Mihăilescu.

De asemenea, UNPR va susţine în Parlament proiectele de lege care au în vedere promovarea unor investiţii majore în domeniul infrastructurii şi economiei.

”În al treilea rând, vor fi proiectele legate de promovarea unor investiţii de interes naţional, care vor trebui aprobate de Parlament. Aceste investiţii sunt în domeniul infrastructurii, în domeniul privatizării. Sunt investiţii cum ar fi autostrada Comarnic-Braşov sau alte autostrăzi, dar şi alte lucrări mari cum ar fi canalul Dunăre – Bucureşti, canalul Siret – Bărăgan”, a adăugat Şerban Mihăilescu.

Vicepreşedintele UNPR este convins că proiectele susţinute de partidul său vor avea sprijin şi din partea parlamentarilor Uniunii Social Liberale, în condiţiile în care acestea sunt incluse şi în programul de guvernare.

Locuri de muncă noi şi reformarea educaţiei, pe agenda parlamentarilor PDL

Şi PDL are o serie de priorităţi care vizează, în special, reforma educaţiei şi crearea de locuri de muncă.

Preşedintele democrat-liberalilor, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă, la Şcoala de vară a TDL, că priorităţile legislative ale parlamentarilor formaţiunii politice pe care o conduce au în vedere, între altele, soluţii pentru crearea de noi locuri de muncă şi reforma educaţiei.

„Avem deja depuse în Parlament două proiecte de lege în acest sens. Un proiect de lege se referă la constituirea autorităţii naţionale pentru protecţia investitorilor (…) şi un proiect de lege pentru reducerea fiscalităţii. Noi nu credem că România poate progresa fără o relansare economică, fără a crea locuri de muncă”, a explicat preşedintele PDL.

Blaga a reamintit ţintele vizate de actul normativ propus de PDL: reducerea cotei unice la 12%, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit pentru capitalizare şi creşterea salariului minim la 1.000 de lei.

El a arătat că un alt set de propuneri legislative vizează domeniul învăţământului. „Un proiect de lege prin care întreprinderile să aibă posibilitatea de a-şi deduce din cheltuieli şcolarizarea elevilor. Un alt proiect de lege din această zonă se referă la timbrul educaţional. Noi propunem câte o sută de lei pentru fiecare copil până la clasa a IV-a, bani care să fie utilizaţi în scopul pregătirii copiilor după procesul de învăţământ şi asigurării securităţii în şcoală”, a explicat Blaga.

De asemenea, vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, declara recent că parlamentarii democrat-liberali vor avea o iniţiativă prin care să se încurajeze alimentaţia sănătoasă a copiilor.

„PDL propune încurajarea alimentaţiei sănătoase şi diversificate în şcoli prin programul ‘Masă la şcoală’. Vom avea o iniţiativă legislativă în acest sens şi vom supraveghea întreg procesul legislativ. De asemenea, PDL propune introducerea tichetului lunar de 100 de lei pentru programul ‘Şcoală după Şcoală’. Acest program înseamnă servicii de supraveghere şi educare a copiilor după orele de şcoală. Dorim generalizarea acestui program la nivel naţional. PDL încurajează parteneriatul public-privat pentru construcţia de grădiniţe şi creşe, unde statul participă cu minim 30% din investiţie şi acordă unele facilităţi fiscale pentru investitori”, a spus Raluca Turcan.

Ea a mai spus că partidul va propune măsuri concrete de combatere a violenţei în instituţiile de învăţământ, prin generalizarea cabinetelor psiho-pedagogice, creşterea ratei de supraveghere video şi campanii regulate de informare anti-violenţă.

Biroul Permanent Naţional al PDL se va întâlni, luni, cu grupurile parlamentare ale formaţiunii, pentru a stabili priorităţile legislative pentru noua sesiune parlamentară.

PPDD vrea o lege a falimentului personal

Şi parlamentarii PP-DD şi-au stabilit priorităţile, liderul deputaţilor acestui partid, Daniel Fenechiu, menţionând, în acest sens, modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte micii proprietari de terenuri agricole, o lege a falimentului personal şi stimularea angajatorilor pentru crearea de locuri de muncă în rândul tinerilor, dar şi a celor peste 45 de ani aflaţi în dificultate.

„Priorităţile legislative ale PP-DD ţin de esenţa politicii PP-DD, să facem viaţa omului de rând mai bună. Ne raportăm la acele lucruri care se pot realiza, acele lucruri pe care oamenii le aşteaptă de la noi. (…) O primă prioritate legislativă ţine de faptul că de la 1 ianuarie 2014 va exista o libertate a cetăţenilor europeni comunitari de a cumpăra terenuri în România. Prioritatea noastră este să venim cu propunere de lege care să protejeze ţăranii care doresc să-şi păstreze pământurile. Proiectul va viza pe de-o parte o limitare a posibilităţii de cumpărare de pământuri de către cetăţenii străini, pentru că de foarte multe ori în spatele cumpărării de terenuri se ascunde scoaterea agriculturii autohtone de pe piaţă şi, pe de altă parte, o a doua componentă va viza ajutorarea micilor proprietari să-şi constituie ferme şi să poată să-şi valorifice corespunzător faptul că deţin o suprafaţă de teren, că deţin cunoştinţele necesare şi că vor să facă agricultură. Asta ar fi o primă prioritate legislativă”, a declarat liderul deputaţilor PP-DD.

El a adăugat că o altă prioritate legislativă avută în vedere se referă la zona politicilor bancare.

„Politici bancare, din ce în ce mai oneroase, chiar dacă statul a încercat să reglementeze într-un anume fel anumite lucruri. Mă refer aici la dobânzile mari, la comisioanele ascunse. Pe zona aceasta vrem să venim cu o propunere care să prindă reglementarea, inclusiv a acestei situaţii, prin adoptarea de urgenţă a legii falimentului personal. Deci, o bancă în momentul în care acordă un credit face o anumită evaluare şi, la rândul ei, trebuie să-şi asume nişte riscuri. Nu e normal ca un om care, din motive care nu ţin de el, ţin de soartă, ţin de aleatoriu – cum ar fi situaţia tăierii celor 25% din salarii în urmă cu trei ani, sau situaţia în care se întâmplă să moară plătitorul principal din familie, sau în cazul în care omul rămâne fără loc de muncă – să fie urmărit toată viaţa. (…) Din acest punct de vedere, lucrurile trebuie reglementate prin legea falimentului personal”, a precizat Daniel Fenechiu.

Potrivit acestuia, o a treia prioritate legislativă avută în vedere de PP-DD ţine de stimularea dezvoltării economice şi crearea de noi locuri de muncă. „Aici o să venim cu un pachet legislativ care să reglementeze şi să stimuleze angajarea persoanelor care constatăm că sunt victimele modului cum e gestionată economia, în speţă tinerii, dar şi persoanele trecute de prima tinereţe, de peste 45 de ani”, a spus Fenechiu.

Liderul deputaţilor PP-DD a precizat că în privinţa stimulării apariţiei de noi locuri de muncă proiectul vizează ca ajutorul acordat tinerilor absolvenţi să fie direcţionat către cei care creează locuri de muncă.

UDMR vrea o Lege a Educaţiei care să nu afecteze învăţământul în limba maternă

Începerea dezbaterilor la legea privind regiunile de dezvoltare economică, păstrarea legii educaţiei într-o formă care să nu aducă atingere învăţământului în limba maternă sau legea bugetului pe anul 2014, se numără printre priorităţile legislative ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR).

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea pe care o conduce va solicita introducerea pe ordinea de zi a proiectului Uniunii privind regiunile de dezvoltare economică, prin care se propune înfiinţarea a 16 regiuni şi nu opt, câte sunt acum. Proiectul a trecut tacit de Senat şi se află la Camera Deputaţilor.

„Noi vom solicita să începem dezbaterile pe marginea acestui proiect, fiindcă, aşa cum am înţeles, decizia USL, de altfel o decizie logică, este să nu se mai facă, cel puţin până la sfârşitul anului viitor, amendarea Constituţiei. Şi dacă nu se face amendarea Constituţiei, bineînţeles că nici regiunile economice nu au cum să fie gândite şi votate printr-un proiect de lege. Noi avem acest proiect pentru regiunile de dezvoltare economică şi considerăm că trebuie o dezbatere, de aceea vom insista ca toate forţele politice să aibă bunăvoinţa de a (…) discuta pe marginea acestui proiect”, a declarat Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii consideră că nu este nevoie de un alt proiect de lege şi de aceea UDMR invită toate partidele la un dialog pe acest subiect, punctând că este formaţiunea este deschisă la eventuale amendamente sau schimbări.

O altă prioritate legislativă a UDMR este legea învăţământului, care se va dezbate în Senat şi despre care Kelemen Hunor spune că nu trebuie să conţină amendamente care să ducă atingere drepturilor privind învăţământul în limba maternă, la toate nivelurile.

„În al doilea rând, pentru noi o prioritate este amendare legii învăţământului. Nu amendarea legii în sine este o prioritate, ci proiectul de lege depus să nu aibă amendamente, să nu rămână cu amendamente care, într-un fel sau altul, aduc atingere drepturilor obţinute până acum în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă, de la grădiniţă până la facultate. Fiindcă noi considerăm că ceea ce am obţinut, am obţinut printr-un dialog cu partidele democratice româneşti şi trebuie păstrat. Acum se află în camera decizională acest proiect depus încă din perioada doamnei Andronescu şi se va dezbate în Senat, în legislatura de toamnă”, a explicat liderul UDMR.

Preşedintele UDMR a adăugat o altă prioritate a parlamentarilor Uniunii este legea bugetului pe 2014, motiv pentru care i-a solicitat premierului Victor Ponta o întâlnire pe subiecte economice, financiare şi bugetare. Preşedintele UDMR a precizat că formaţiunea pe care o conduce are propuneri în acest sens şi aşteaptă un dialog constructiv în ceea ce priveşte bugetul pe anul viitor.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin