Începe UN NOU AN UNIVERSITAR. Schimbări majore pentru 2016-2017, noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă

AN UNIVERSITAR 2016-2017. Luni, 3 octombrie, la instituţiile de învăţământ superior au loc festivităţile de deschidere a noului an universitar. Printre schimbările aduse pentru 2016-2017 amintim introducerea de noi specializări pentru licenţă şi programe de master, dar şi autorizarea provizorie a şcolilor doctorale. Peste 9.000 de polițiști vor acționa suplimentar, în zona centrelor universitare, pentru ca noul an universitar să înceapă în siguranță.
Roxana Gagiu
02 oct. 2016, 17:21
Începe UN NOU AN UNIVERSITAR. Schimbări majore pentru 2016-2017, noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă

AN UNIVERSITAR 2016-2017. Deschiderea oficială a anului universitar 2016-2017 va fi marcată luni, 3 octombrie, prin festivităţi organizate la instituţiile de învăţământ superior din toată ţara.

Pentru 2016-2017, marile universităţi de stat au pus la dispoziţie 39.105 locuri la studiile universitare de licenţă, dintre acestea 14.334 fiind la cea mai mare universitate din ţară, „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Institutul Medico-Militar. Un număr de 294 de studenți (169 fete și 125 băieți) urmează programe de licență, în trei specializări — medicină, medicină dentară și farmacie, dintre care 67 vor studia în cadrul Catedrei de pregătire medico-militară din Târgu Mureș.

Universitatea Națională de Apărare „Carol I„. Numărul total al studenților și cursanților înscriși la cursurile acestei instituții, pentru anul universitar 2016-2017 este de 998, în cadrul a trei programe de studii universitare: 256 la studiile doctorale, 491 se pregătesc în cadrul programelor de masterat și 251 pentru studii finalizate cu licență.

Academia Tehnică Militară. În anul I de studii sunt înscriși 263 de studenți, la 12 programe de studii, în cadrul celor două facultăți, cu 80 mai mulți decât în anul universitar precedent.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanţa. Instituția a înscris în primul an de studii 614 studenți, dintre care 40 de studenți militari. În cadrul instituției de învățământ superior sunt școlarizați în acest an universitar aproape 2.000 de studenți, în cadrul a 12 programe de studiu de licență, 4 specializări pentru studiile masterale și peste 20 de programe de formare continuă.

Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov. Academia pregătește tineri ofițeri în specialitățile aviație, artilerie și rachete sol-aer, radiolocație, iar tradiția deschiderii noului an universitar reprezintă și prima participare oficială a celor 103 studenți din anul I la o ceremonie militară.

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu. În cadrul academiei sunt școlarizați 741 de studenți, dintre care 137 de fete și 604 de băieți.

Printre schimbările pe care le aduce noul an universitar sunt 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în universităţile de stat, precum şi 64 de programe de studii universitare de master, introduse prin hotărâre de Guvern.

Pentru noul an universitar, au fost introduse în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică-radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.

Începând cu acest an universitar studenţii din România au o paletă mai largă de opţiuni şi pentru programele de master.  În cazul a 31 de universități din sistemul național de învățământ superior au fost aprobate următoarele modificări:

– 64 programe de studii universitare de master noi;

– modificarea denumirii a 3 programe de studii universitare de master;

– modificarea capacităţii de şcolarizare pentru 1 domeniu de studii universitare de master.

  • POLIȚIȘTII, ALĂTURI DE STUDENTI, LA ÎNCEPUTUL NOULUI AN UNIVERSITAR

Peste 9.000 de polițiști vor acționa suplimentar, în zona centrelor universitare, pentru ca noul an universitar să înceapă în siguranță.

Din dispoziția Șefului Poliției Române, chestor de poliție Bogdan Despescu, peste 9.000 de polițiști vor acționa în sistem integrat, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru pentru ca noul an universitar să înceapă în condiții de liniște și siguranță.

Efectivele Poliției Române sunt în teren pentru menținerea ordinii și siguranței publice și fluidizarea traficului rutier, în special în zona unităților de învățământ.

Astfel, polițiștii de la rutieră vor fi prezenți în apropierea centrelor universitare, pe arterele de circulație intens tranzitate, pentru asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier.

Totodată, unitățile de învățământ sunt incluse în itinerariile de patrulare auto și pedestre ale poliției, iar datele de contact ale polițistului de proximitate sunt afișate la universități, pentru o mai bună comunicare.

De asemenea, pentru prevenirea evenimentelor negative și evitarea comportamentelor de risc victimal sau infracțional, polițiștii vor organiza pentru studenți diferite activități preventive-educative.

RECOMANDĂRI PENTRU STUDENȚI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR ȘI TÂLHĂRIILOR:

În cămin:

  • Încuiați ușa camerei atunci când dormiți;
  • Când plecați, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, asigurați ușa camerei;
  • Închideți și asigurați geamurile când sunteți plecați, mai ales la parter sau etajele inferioare;
  • Nu lăsați persoane străine nesupravegheate în cameră;
  • Nu lăsați bagajele nesupravegheate pe holuri, alei, ori în fața căminului;

Pe stradă:

  • Nu lăsați deschise geamurile, portierele ori portbagajul autoturismului și nu lăsați bunuri de valoare (borsete, genți, telefoane mobile) la vedere;
  • Nu afișați ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare;
  • Pentru a evita implicarea în săvârșirea unor fapte care contravin legii este bine să:
  • Nu legați prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
  • Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
  • Nu primiți nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveți puține informații.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a aprobat joi, 29 septembrie, ordinul care stabileşte cadrul legal pentru înmatricularea de noi studenţi doctoranzi în anul universitar 2016-2017.

Documentul autorizează provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, şcolile doctorale care funcţionează în cadrul instituţiilor de învăţământ superior (incluse în anexa ordinului), urmând ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare şi evaluare periodică a şcolilor doctorale, pe domenii, să fie aprobată prin Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calităţii în educaţie.

Dispoziţia temporară adoptată de minister survine ca urmare a faptului că, de la adoptarea Legii Educaţiei Naţionale (2011) şi până în prezent, şcolile doctorale nu au fost evaluate extern în vederea acreditării.

Precizăm că, potrivit reglementărilor legislative în vigoare, fiecare şcoală doctorală este evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte. Evaluarea şcolii doctorale se face pe baza performanţei şi a capacităţii instituţionale a fiecărei instituţii organizatoare de studii de doctorat (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală.

Evaluarea şcolilor doctorale este realizată de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenţie de asigurare a calităţii din ţară sau străinătate, înscrisă în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). Procesul se desfăşoară pe baza rapoartelor Consiliului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică (CNCS) referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) referitoare la calitatea resurselor umane.

În viitorul apropiat, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice urmează să adopte o soluţie legală temporară în vederea acordării posibilităţii instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat de a desfăşura examene de finalizare a studiilor doctorale. Pe de altă parte, MENCS va stabili şi cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a şcolilor doctorale în vedereaa obţinerii acreditării pe o perioadă de 5 ani, conform legii.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Amendă de peste 4.000 de lei pentru românii care transportă în mașină animalele de companie și nu respectă aceste reguli. Ce prevede Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Ce urmează după zilele de ger. Primăvara, ceva mai aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Prognoza meteo: Creștere treptată a temperaturilor și șanse ridicate de precipitații
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!