Florin Cîțu a precizat că nu există nicio diferență între vaccinul produs de Pfizer și cel de la Moderna. Se va face o diferențiere la centrele de vaccinare.
„Nu am folosit până acum pentru că au fost puține doze. Nu este nicio diferență între cele două vaccinuri, Pfizer și Moderna. Dacă aș putea, aș face vaccinul și cu Moderna ca să conving că este la fel”, a spus Florin Cîțu.
Florin Cîţu ia în calcul ca vaccinarea cu serul de la Moderna şi Pfizer să se facă în cabinete diferite.
„Eu cred că vor fi centre de vaccinare care vor avea cabinete diferite de vaccinare, unde poți să te vaccinezi cu Moderna sau cu Pfizer. Un centru are mai multe cabinete și atunci putem să facem diferențierea pe cabinete”, a spus premierul.
Premierul a mai adăugat că, în ciuda întârzierilor în livrarea vaccinului, România are o campanie de vaccinare de succes și rămâne la obiectivul ca 10,4 milioane de români să fie vaccinați până la sfârșitul lunii septembrie.
România primește săptămânal aproximativ 14.000 de doze de vaccin de la Moderna, care „s-a ținut oarecum” de programul livărilor, iar în perioada următoare va putea fi folosit și acest vaccin în campania de vaccinare, a adăugat premierul.
„Campania de vaccinare merge foarte bine. Toate cifrele arată foarte bine – pe 25 eram pe locul întâi în UE în ceea ce privește numărul de vaccinări, media vaccinărilor zilnice. Rămânem în top 6, cam 2,5 din populația care trebuie vaccinată este vaccinată. Trebuie să spunem acest lucru – cu resursele pe care le avem, resurse limitate, România reușește să rămână în top”, a afirmat Florin Cîțu.
Florin Cîţu a declarat miercuri că autorităţile nu tratează „foarte uşor situaţia” privind tulpina de COVID-19, descoperit în Marea Britanie. Premierul a afirmat că se consultă cu specialişti din Ministerul Sănătăţii şi cu şeful DSU, Raed Arafat, pentru a fi identificate riscurile răspândirii virusului mutant.
„Nu tratăm foarte uşor situaţia cu tulpina venită din Anglia. În fiecare zi, am vorbit şi la Ministerul Sănătăţii şi cu domnul Arafat.
Încercăm să identificăm ce riscuri există şi cum putem să le contracarăm, de aceea am spus că nu se umble la Terapie Intensivă, să rămână numărul de paturi şi dacă poate să fie crescut ca să fim pregătiţi. E un cost pe care ni-l asumăm pe termen scurt doar ca să fim pregătiţi”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, după şedinţa de Guvern.