Deputaţii jurişti au avizat favorabil cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a deputatului Elena Udrea în Dosarul GALA BUTE.
20 de deputați au votat pentru aprobarea cererii, unula votat împotrivă, un deputat s-a abținut și un vot a fost anulat.
Elena Udrea a declarat, înainte de începerea şedinţei, că va cere deputaţilor jurişti să dea aviz favorabil cererii DNA de încuviinţare a urmăriiri penale în Dosarul GALA BUTE.
„Nici într-un caz nu o să mă dezic de susținerea pe care am avut-o 10 ani pentru independența justiției și pentru o justiție care să funcționeze în cazul tuturor, indiferent că vorbim de miniștri, foști miniștri, parlamentari. Deci voi cere colegilor din Comisia juridică să facă ceea ce trebuie să facă în orice situație ca aceasta, să dea aviz favorabil, astfel încât cererea DNA să primească în plen un vot pozitiv”, a precizat Udrea.
Elena Udrea a precizat că nu va merge în plenul Camerei pentru a-şi susţine cauza. „Nu voi veni în Parlament să-mi susţin cauza în niciun fel. Voi solicita astăzi la comisie şi în mod public tuturor colegilor din Parlament să facă ceea ce trebuie să facă în cazul în care justiţia solicită un aviz, să dea un aviz favorabil. Este dreptul procurorilor sa ancheteze un fost ministru”, a spus fosta şefă a PMP.
Udrea a precizat totodată că, dacă îşi dădea demisia din Parlament, trebuia ca preşedintele Iohannis să dea aviz pentru începerea urmăririi sale penale, adăugând: „un fost ministru de avid nu scapă„.
ELENA UDREA, noi ameninţări pe Facebook. Cine sunt noile „ţinte”
Şedinţa Comisiei Juridice a avut loc cu uşile închise şi a durat aproximativ un sfert de oră. Elena Udrea a fost prezentă la şedinţă în jur de zece minute.
La ieşire, Udrea a declarat că a solicitat colegilor din comisie să dea un aviz favorabil pentru începerea urmăririi sale penale.
Totodată, preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă, a declarat că, în cazul Elenei Udrea, „nu este vorba de ridicarea imunității unui parlamentar, ci este un aviz pentru începerea urmăririi penale a unui fost ministru”.
„Procedura spune că, în acest caz, Comisia juridică propune Camerei acest aviz. Nu s-a mai intrat deloc pe fond. Procedura este una simplă. Ca de fiecare dată, nu s-a făcut nicio diferențiere”, a adăugat Ciucă.
Potrivit acestuia, Elena Udrea, prezentă la ședința comisiei, a susținut că ar fi unele neclarități, pe care le va clarifica însă în Justiție.
„Este de acord cu procedura aplicată de comisie și a solicitat să dăm această încuviințare. După cum știți, domnia sa a trebuit să părăsească încăperea, după care dezbateri pe fond nu au mai existat. (…) Nu s-au ridicat obiecții, s-a trecut la procedura de vot”, a explicat Ciucă.
Întrebat dacă lunea viitoare va fi un vot final în plen în acest caz, el a spus că răspunsul îl poate da președintele Camerei Deputaților, care convoacă Biroul permanent și plenul. „Probabil, dacă noi astăzi în cursul după-amiezii trimitem către Biroul permanent raportul comisiei care vizează încuviințarea, de mâine începând oricând președintele Camerei poate să convoace plenul. Cel mai probabil este luni”, a precizat Ciucă.
Deputatul PMP Elena Udrea este urmărită penal şi în dosarul Microsoft, pentru spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere, fiind acuzată că a dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni. Fostul ministru se află sub control judiciar din 29 ianuarie până în 29 martie.
_____________________________________________________________________________
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a întrunit pentru a discuta cererea DNA pentru începerea urmăririi penale a lui Udrea în cazul „Gala Bute”.
„Avem o solicitare a procurorului general în ceea ce o priveşte pe doamna Elena Udrea pentru începerea urmăririi penale. Biroul permanent, în unanimitate, a înaintat către Comisia juridică solicitarea procurorului având termen de trei zile pentru întocmirea raportului şi apoi cinci zile pentru plen”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu, la finalul seşdinţei Biroului permanent.
DNA a cerut începerea urmăririi penale faţă de Elena Udrea, deputat şi fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
Potrivit unui comunicat al DNA, faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul ministerului în perioada 2010 – 2012 pentru evenimentul Gala Bute.
Luni, Elena Udrea a reacţionat virulent, într-o conferinţă de presă, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea penală a fostului ministru în Dosarul Gala Bute.
GALA BUTE: Arest la domiciliu pentru Resmeriţă, Lungu şi Nastasia. Cazul Obreja, amânat
Fosta şefa PMP s-a apărat şi pe Facebook, după conferinţa de presă.
„Dacă aceasta este o vina, atunci recunosc că sunt vinovată că am vrut ce au vrut milioane de români în 2010-2011: să-l vedem pe marele campion Lucian Bute boxând acasă, în România. A fost o oportunitate de promovare a României folosind imaginea unui mare sportiv român. MDRT a cumpărat publicitate în cadrul acestei Gale, pentru ca brandul turistic să fie văzut de sute de milioane de oameni în toată lumea. Dacă există nereguli în cheltuirea banilor plătiți de minister, acestea sunt la organizatori.