Închide ochii şi vei afla dacă această VITAMINĂ vitală îţi lipseşte din organism

Carenţa de vitamina B12 creează probleme sistemului nervos. Corpul uman are nevoie de această vitamină, numită şi cobalamină, pentru a produce globule roşii,
Alina Costache
26 ian. 2022, 16:43
Închide ochii şi vei afla dacă această VITAMINĂ vitală îţi lipseşte din organism

Vitamina B12 joacă un rol important în susţinerea sistemului nervos. Când nivelul acestei vitamine este scăzut, deteriorarea terminaţiilor nervoase poate provoca simptome diverse dintre care unul iese la iveală doar când ochii sunt închişi.

Fructul banal care e un adevărat miracol pentru sănătate. Are o mulțime de vitamine și reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare!
Cauzele carenţei de B12 sunt foarte variate. Corpul uman are nevoie de această vitamină, numită şi cobalamină, pentru a produce globule roşii, pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru a îndeplini alte funcţii cheie. Complicaţiile legate de nivelurile scăzute apar adesea la extremităţile corpului, unde nervii sunt mai sensibili la atingere. Un simptom al deficitului de B12 poate apărea atunci când ochii sunt închişi.

Fructul mâncat de zei care e un adevărat miracol pentru sănătate. Menține inima sănătoasă, luptă împotriva celulelor canceroase și conține multe vitamine!
Anemia cu deficit de vitamina B12 sau folat poate provoca o gamă largă de simptome. De obicei, acestea se dezvoltă treptat, dar se pot agrava dacă afecţiunea nu este tratată. Anemia se manifestă atunci când sunt mai puţine globule roşii decât în mod normal sau ai o cantitate anormal de scăzută dintr-o substanţă numită hemoglobină în globulele roşii.

Simptomele asociate cu nivelurile scăzute de B12 pot fi fizice sau neurologice

Semnele carenţei de B12 implică lipsa de energie, dificultăţi de respiraţie şi senzaţia de leşin. Alte simptome comune asociate cu nivelurile scăzute de B12 includ senzaţii ciudate sau furnicături în mâini, picioare şi picioare. Uneori, afectează conştientizarea poziţiei articulaţiilor atunci când ochii sunt închişi. În termeni clinici, simţul poziţiei articulaţiei (propriocepţie) este definit ca o capacitate individuală de a percepe poziţia unei articulaţii când ochii sunt închişi.

Ce cantitate de vitamine și minerale ar trebui să-i oferim zilnic organismului nostru
Afecţiunea este descrisă în studiul de caz al unui tânăr de 31 de ani care a dezvoltat un deficit de B12 după ce a suferit o intervenţie chirurgicală. La examinare, a avut o pierdere profundă a percepţiei poziţiei articulaţiilor şi a senzaţiei de vibraţii la toate extremităţile.

Care sunt sursele naturale de vitamina B12?

Există foarte multe surse naturale din care organismul poate prelua vitamina B12. Aceste alimente trebuie să fie introduse în dieta zilnică a fiecărei persoane, pentru a evita riscurile apariției deficitului.

Ficatul de vițel, scoicile, peștele (în mod special somonul), precum și carnea de miel și diferitele sortimente de brânzeturi sunt o sursă naturală foarte bună pentru absorbția vitaminei B12.

Cum se manifestă deficitul de vitamina B?

Deficitul de vitamina B12 nu are simptome specifice de manifestare, tocmai de aceea îți recomandăm să fii foarte atent la frecvența și intensitatea simptomelor. În momentul în care observi unul din simptomele de mai jos, un control de specialitate este indicat. Pentru început, chiar un consult la medicul de familie sau un medic de medicină generală/internă.

Oboseală – Acest simptom este specific pentru mai multe afecțiuni, inclusiv pentru deficitul de vitamina B12. De cele mai multe ori, stările de oboseală sunt continue și nu poți găsi o explicație pentru apariția acestora. Atunci când te simți obosit și fără vlagă, testul pentru determinarea nivelului de vitamina B12 poate fi o soluție.

Constipație – Un deficit de B12 poate fi anunțat și prin instalarea constipației. Acest simptom îți poate ridica semne de întrebare, mai ales dacă nu ai probleme cu tranzitul intestinal, în general.

Pierderea poftei de mâncare – Persoanele care nu au suficient de multă vitamina B12 în organism pot suferi și de pierderea poftei de mâncare, precum și de scăderea în greutate. De altfel, acestea sunt simptome caracteristice unor afecțiuni minore.

Amorțeală și furnicături în membre –  Aceste două simptome sunt mai rar întâlnite și pot fi suficient de relevante pentru a anunța un deficit de vitamina B12.  De aceea este recomandat ca atunci când apar, să te adresezi medicului de specialitate, pentru o eventuală diagnosticare.

Deficitul de vitamina B12 poate deveni periculos și duce la complicații precum: anemie și leziuni ale nervilor. Sunt cazuri în care deficitul de B12 poate afecta memoria si funcția cognitivă.

Care este cantitatea recomandata de B12?

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina B12 este de 2,4 micrograme. Există și excepții, cum ar fi femeile însărcinate și femeile care alăptează. Acestea au nevoie, de cele mai multe ori, de o suplimentare a cantitătii normale de vitamina B12, cu până la 2,6 micrograme sau 2,8 micrograme.

Deoarece corpul uman stochează foarte mulți ani vitamina B12 la nivelul ficatului, cazurile în care apare deficitul sunt destul de rare. Scăderea nivelului de vitamina B12 se produce la persoanele în vârstă, la cele care suferă de infecție cu HIV, precum și la persoanele vegane.

De altfel, acestea sunt și principalele grupe de risc în ceea ce privește dezvoltarea deficitului de vitamina B12.

Persoanele în vârstă – Odată cu înaintarea în vârstă, celulele stomacului absorb mai puțină vitamina B12, de aceea, pentru a atinge doza zilnică recomandată, este nevoie de cele mai multe ori de folosirea suplimentelor alimentare.

Persoanele vegane – Regimul vegan se bazează pe consumul alimentelor din surse non-animale. De aceea, prin adoptarea acestui regim, corpul rămâne fără o bună parte din sursele care îi pot aduce vitamina B12 și pot ajuta la creșterea numărului de eritrocite din organism. Suplimentele alimentare sunt o variantă recomandată pentru a evita riscul instalării deficitului de vitamina B12, cu atât mai mult cu cât este vorba de o femeie însărcinată sau de o femeie care alăptează.

Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale – boala celiacă sau boala Crohn pot duce la o reducere esențială a capacității de absorbție a vitaminei B12. Același lucru se întâmplă și cu persoanele care urmează anumite tratamente medicamentoase, precum și persoanele care suferă de anumite tipuri de anemii.

Deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit prin consumul de suplimente alimentare, dar numai la recomandarea medicului de specialitate. De asemenea, o altă variantă este să consumați alimente îmbogățite cu vitamina B12, cum ar fi cerealale și produsele din soia.

Soluțiile injectabile cu vitamina B12 pot fi și ele o soluție, dar NUMAI la recomandarea medicului, ca parte dintr-un tratament extins.

DailyBusiness
Este cea mai bună veste pentru milioane de români! S-a actualizat lista medicamentelor GRATUITE
Spynews
Anamaria Prodan versus Laurențiu Reghecampf! Războiul continuă! Cei doi se văd față în față la Tribunal, acum
Bzi.ro
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță! Ce sumă încasează lunar medicul
Fanatik.ro
Obiceiul pe care oamenii e bine să îl aibă toamna, pentru un creier sănătos și o stare de bine. Medicul Vlad Ciurea spune că efectele se văd în câteva secunde
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii ne-au luat fața și ne dau iar lecții
Playtech.ro
”Dumneavoastră nu aveți onoare?” Ce calități ar avea Ciolacu și i-ar LIPSI lui Ciucă, potrivit Președintelui Senatului
DailyBusiness
Decizia Guvernului pentru românii care cumpără o casă! S-a decis avansul maxim oferit
Adevarul
Ce ne facem cu bolnavii noștri? Avertismentul medicilor după ce un om a fost ucis, iar altul grav rănit
wowbiz.ro
Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii
Spynews
Pepe și Raluca, fosta soție, au ajuns la tribunal! Cei doi se judecă pentru copii. Declarația exclusivă a cântărețului
Spynews
Văduva lui Gabi Stângău, copleșită de durere în ziua în care ar fi aniversat doi ani de la nuntă. Ce semn divin a primit Diana Berințan: „Ești cu mine mereu” / FOTO
Evz.ro
Mesajul secret al Prințului Harry către Regele Charles. S-a ferit de Meghan
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
BREAKING NEWS Accident extrem de grav în București! Un șofer a zburat cu mașina de pe șosea și a căzut pe linia de tramvai 41. Ambele sensuri sunt blocate
Cancan.ro
Acești pensionari din România primesc 100 în plus la pensie, pe data de 11 octombrie 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interzis să ai acest obiect în mașina proprie! Vei fi arestat pentru 30 de zile
StirileBZI
Pensiile s-ar putea majora cu 2,7%! Guvernul intenționează să umble la pensii
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis Andrei, tânărul din Vaslui care s-a spânzurat în pădure
substantial.ro
FSB recrutează asasini din închisori rusești pentru operațiuni internaționale
MediaFlux
SOSESC scrisorile de la ANAF prin POȘTĂ! TREBUIE trimise ACTELE până la 25 noiembrie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ryanair schimbă politica de bagaje: Costurile suplimentare vor dubla prețul biletului