Închiderea frontierelor în UE. Comisia Europeană a anunţat că le va reaminti statelor membre angajamentele de a se coordona, în scopul evitării haosului în transporturi după închiderea frontierelor.
Berlinul a instalat filtre la punctele de trecere a frontierei cu Republica Cehă şi Austria pentru a limita răspândirea variantelor de coronavirus. Autorităţile berlineze au dat de înţeles că ar putea face acelaşi lucru şi la frontiera cu Franţa, din cauza situaţiei epidemiologice din departamentul Moselle. Aici s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de infectare cu varianta sud-africană a coronavirusului, foarte contagioasă, potrivit Agerpres.
Această perspectivă nelinişteşte autorităţile franceze, care nu-şi doresc închiderea frontierei cu Germania.
„Dacă Germania trebuie să restrângă şi mai mult circulaţia” spre Franţa, „aş dori să definim împreună excepţii cât mai largi posibile„, a spus secretarul de stat francez responsabil cu afacerile europene Clement Beaune. „Avem două preocupări majore: transportul rutier şi lucrătorii frontalieri„, a completat Clement Beaune.
La rândul său, ministrul austriac de interne Karl Nehammer a calificat drept „inacceptabile” aceste restricţii, referindu-se în special la austriecii care vor să tranziteze Germania şi a denunţat „haosul” pe care aceste măsuri îl provoacă.
Autorităţile din Germania spun că „vor continua să observe îndeaproape situaţia sanitară pentru a evalua în continuare măsurile de luptă împotriva pandemiei„, subliniind că astfel de controale cu ţările de la frontieră sunt măsuri temporare şi de „ultimă soluţie„.
Cele 27 de state membre au adoptat în comun în octombrie recomandări propuse Parlamentul European, în scopul coordonării restricţiilor privind libera circulaţie. Ele şi-au asumat în ianuarie măsuri actualizate pentru a ţine cont de noile variante ale coronavirusului. Restricţiile au scopul să evite închiderea totală a frontierelor şi interdicţiile generale, preconizând evitarea călătoriilor „neesenţiale” şi să ţină cont de situaţia sanitară a fiecărei regiuni.
„Aşteptăm ca toate statele membre să urmeze această abordare coordonată şi restricţiile deplasărilor bazate pe un cod de culoare comun„, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand. Comisia va trimite o scrisoare tuturor statelor membre pentru a le reaminti acest acord. Comisia este îngrijorată în special în legătură cu restricţiile impuse de partea germană lucrătorilor esenţiali şi de perturbările ivite în transportul de mărfuri şi în lanţurile de aprovizionare.
Filtrele instalate de Germania generau luni lungi şiruri de maşini în aşteptare la frontiera cu Republica Cehă, potrivit presei germane.