Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns să coste peste 8 milioane de euro. DNA a intrat pe fir

Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns să coste peste 8 milioane de euro. Din cauza volumului mare de deşeuri depozitate ilegal, închiderea rampei necesită costuri suplimentare care se ridică la peste 1,3 milioane de euro, bani care nu vor fi decontaţi din fonduri europene şi vor trebui plătiţi din bugetul Consiliului Judeţean.
Filip Stan
20 dec. 2016, 08:19
Închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a ajuns să coste peste 8 milioane de euro. DNA a intrat pe fir

Anul trecut, în iunie 2015, Asocierea SC Nord Conforest SA – SC Finara Consult SRL – SC Interdevelopment SRL a câştigat o licitaţie în valoare de 6 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri europene, pentru închiderea şi ecologizarea rampei de gunoi de la Pata Rât, în total 18 hectare de teren.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj la acea dată Mihai Seplecan şi managerul de proiect al Centrului de Deşeuri Mariana Raţiu anunţau cu surle şi strâmbiţe că firma Nord Conforest, câştigătoarea licitaţiei, are la dispoziţie un an de zile să închidă groapa de gunoi de la Pata Rât şi să ecologizeze zona. Timpul a trecut şi nici vorbă de închiderea rampei de gunoi.

Firma care se ocupă de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât a sesizat Consiliul Judeţean despre faptul că pe fosta rampă de gunoi a oraşului au fost depozitate suplimentar peste 500.000 metri cubi de deşeuri doar în ultimul an.

Era o încercare a antreprenorului Nord Conforest să obţină mai mulţi bani de la Consiliul Judeţean. „Diferenţele extrem de mari constatate sunt de natură să afecteze grav soluţiile iniţiale de închideri propuse şi asumate, în special din punct de vedere al preţului contractului”, spuneau atunci reprezentanţii firmei Nord Conforest.

Timpul a trecut, iar în luna mai 2016, după solicitări repetate de suplimentare a contractului pentru „închiderea ecologică” a gropii de gunoi de la Pata Rât, consilierii județeni au cedat, suspect de ușor, și au alocat 800.000 de euro firmei Nord Conforest pentru presupuse cheltuieli cu stingerea incendiului de la groapa de gunoi de la Pata Rât. Banii au fost un „supliment” faţă de cele 6 milioane de euro pe care le primeşte pentru închiderea şi ecologizarea rampei neconforme.

În ultima şedinţă de Consiliu Judeţean din acest an care va avea loc miercuri, consilierii vor aproba alocarea sumei de 1,3 milioane de euro fără TVA “cheltuieli neeligibile suplimentare necesare închiderii şi ecologizării deşeurilor depozitate la Pata Rât”.

Potrivit Consiliului Judeţean, pe parcursul derulării contractului de lucrări Nord Conforest a depus un număr de 11 revendicări, în care s-a solicitat extinderea duratei de execuție a contractului și suplimentarea valorii acestuia, datorită cantității de deseuri depozitată suplimentar pe amplasament și în afara acestuia.

Diferența dintre cantitatea de deseuri luată în considerate la întocmirea ofertei tehnice – noiembrie 2013 și cea constatată cu ocazia culegerii datelor pentru proiectare și întocmirea studiilor de specialitate, respectiv iunie 2015, este de 541.835 metri cubi la depozitul de deşeuri Pata Rât.

“Această diferență de cantitate de deșeuri menționată datorată depozitărilor ilegale influențează major soluțiile inițiale ale închiderii depozitului Pata Rât  propuse în ofertă, atât sub aspectul prețului contractului cât și a duratei de execuție, motiv pentru care, s-a solicitat extinderea perioadei de execuție a contractului cu 120 zile, precum și a cheltuielilor suplimentare în sumă de 6.373.307,45 lei (1,3 milioane de euro)”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

Potrivit Consiliului Judeţean, în 2014 la rampa de gunoi de la Pata Rât existau 1.363.700 metri cubi de deşeuri, iar în 2015 – 1.905.535 metri cubi de deşeuri. De asemenea, diferențele dintre caracteristicile geometrice inițiale ale depozitului la momentul întocmirii ofertei (2014) și cele de la predarea amplasamentului sunt de 13.300 metri pătraţi (202.600 mp în 2014, 215.900 mp în 2015), scrie monitorulcj.

“Caracteristicile geometrice ale depozitului închis, respectiv de la aproximativ 13 hectare în 2014 în cadrul ofertei tehnice la 15,6 hectare în anul 2015, rezultând o  creștere a amprizei depozitului sistematizat și a înălțimii depozitului închis de la 30 metri la 41 metri”, arată CJ Cluj.

În încercarea de a convinge consilierii judeţeni să aprobe majorarea cheltuielilor aferente închiderii depozitului Pata Rât, preşedintele CJ Cluj Alin Tişe şi managerul de proiect Mariana Raţiu spun că neaprobarea proiectului ar genera “riscul privind rezilierea contractului cu Nord Conforest pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme de la Pata Rât, Gherla, Huedin şi Turda, necesitatea relicitării închiderii depozitelor  de deșeuri, prelungirea termenului de închidere a depozitelor de deșeuri cu minim 8 luni și costuri mai ridicate pentru proiect, la nivelul anului 2017, declanșarea unor incendii pe amplasamentul depozitului Pata Rât cu afectarea sănătății populației și a efectuării zborurilor de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu, neatingerea obiectivelor prevăzute în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj, respectiv posibilitatea returnării fondurilor europene primite pentru finanțarea proiectului”.

De când DNA se ocupă de gunoaie?

Potrivit Consiliului Judeţan, cele 1,3 milioane de euro, cheltuieli neeligibile vor fi recuperate de la “persoanele fizice și/sau juridice vinovate de activitățile ilicite care au determinat cantitățile suplimentare de deșeuri care au condus la aceste cheltuieli neeligibile”.

”Deoarece deșeurile au fost depozitate după termenul prevăzut de calendarul de sistare a activității precum și datorită faptului că activitatea de depozitare a încălcat prevederile legale, Consiliului Județean a depus în iulie 2015 la Direcția Națională Anticorupție, o plângerea penală referitoare la depozitul de deșeuri Pata Rât, urmând ca, după cuantificarea prejudiciului prin plata către antreprenor a sumei aferente lucrărilor suplimentare, beneficiarul să uzeze de toate pârghiile legale în vigoare pentru recuperarea acestuia”, mai precizează instituţia.

DailyBusiness
Ilie Bolojan este noul lider PNL. Ce înseamnă asta pentru clasa politică
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Ketchup de casă. Rețeta care s-a păstrat din generație în generație
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologică
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
StirileBZI
Guvernul ar putea să scadă facturile românilor la căldură! Peste două treimi dintre români ar fi de acord
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Un fost ofițer rus dezvăluie detalii despre pregătirile nucleare la începutul invaziei în Ucraina
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, DAT AFARĂ din PARTID! Șocant de a FĂCUT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro