‘Am luat cunoștință de aceste informații, de speculațiile privind o închidere a rutei Balcanilor. Dar vreau să spun că la ora actuală este vorba de speculații, negocierile fiind în curs. Trebuie să așteptăm’, a declarat o purtătoare de cuvânt a Angelei Merkel, Christiane Wirtz, în cadrul unui briefing de presă de la Berlin.
Ea a spus că va trebui să se aștepte finalul summitului și să se asculte ce va spune cancelarul pentru a afla dacă ‘ea a semnat sau nu așa ceva’.
Purtătoarea de cuvânt a fost întrebată despre un proiect de declarație finală a summitului care ar exprima dorința celor 28 de state membre de a închide această rută folosită de sute de mii de migranți din Turcia și până în nordul Europei.
‘Fluxul de migranți ilegali de-a lungul Balcanilor occidentali a ajuns la final. Această rută este acum închisă’, se menționează în proiectul citat de AFP.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, Tobias Plate, a lăsat să se înțeleagă în același briefing de presă că este dificil să se decreteze închiderea rutei Balcanilor, în măsura în care refugiații continuă să o folosească în prezent pentru a veni în Germania.
Statele UE au luat decizia: Ruta balcanică folosită de imigranţii clandestini se închide
„Fapt este că ruta Balcanilor este folosită de numeroase persoane”, a spus el, vorbind despre un volum de treceri zilnice la frontiera dintre Austria și Germania ‘format din trei cifre’ în medie, deci de ordinul sutelor de persoane. Asta înseamnă totuși ‘mai puțini oameni’ decât în ultimele luni, a adăugat purtătorul de cuvânt.
El a subliniat că guvernul german are intenția de a continua să-și respecte ‘obligațiile internaționale’ privind primirea persoanelor persecutate care solicită protecție în Germania.
Potrivit ziarelor germane Süddeutsche Zeitung și Bild, care citează surse diplomatice de la Bruxelles, Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se opun includerii în declarația finală a unei astfel de formulări privind închiderea rutei Balcanilor.
Cei 28 și Turcia s-au reunit luni la Bruxelles pentru un nou summit care își propune să ajungă la o soluție durabilă privind criza migrației, în condițiile în care țările europene încearcă de mai multe luni să se pună de acord asupra celui mai bun răspuns.
Țările din Balcani au închis în mare parte frontierele pentru migranți, astfel că zeci de mii dintre aceștia sunt blocați în Grecia, unde au ajuns după ce au traversat Marea Egee plecând de pe coastele Turciei.
Germania, izolată în Europa, pledează pentru o repartiție echitabilă și o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE și o intensificare a luptei împotriva traficanților de migranți, însă se opune măsurilor naționale pentru limitarea afluxului de migranți.
Angela Merkel este din ce în ce mai criticată în țara sa pentru politica ușilor deschise față de refugiați, în condițiile în care 1,1 milioane de solicitanți de azil au fost înregistrați în 2015.