Complexul în care va fi deţinut Seif al-Islam conţine o casă şi două curţi pentru exerciţii, fiecare acoperită cu bare de oţel pentru a împiedica orice tentativă de evadare cu elicopterul. Compexul are numeroase coridoare şi uşi care îi permit deţinutului să treacă din celulă în curtea pentru exerciţii. Alături de această curte este un teren de fotbal şi baschet acoperit, aflat într-o clădire bej cu ferestre verzi şi coloane albe la intrare, care seamănă mai degrabă cu o vilă luxoasă decât cu o sală de gimnastică de închisoare.
Condiţiile luxoase, care includ şi o moschee privată, un bucătar personal, asistenţă medicală timp de 24 de ore şi televiziune prin satelit, au generat reacţii în rândul gardienilor. „Dacă Obama ar veni aici, sau Sarkozy sau Cameron, ar fi foarte mulţumiţi de condiţii, este un lux”, a declarat un gardian. „Aceasta nu este o închisoare, este o staţiune de vacanţă”, a adăugat el.
„Nu este niciun lucru pe care să nu îl aibă Seif aici. Închisoarea este ca un castel, un castel făcut pentru un rege”, susţine un alt gardian.
Seif al-Islam, în vârstă de 39 de ani, era considerat succesorul tatălui său la conducerea Libiei şi, până la revoluţia de anul trecut, era văzut drept o forţă moderată în ţară. Dar în timpul conflictului el şi-a asumat un rol conducător în reprimarea rebelilor şi a fugit din capitală atunci când aceasta a căzut în mâinile acestora, în august. El a fost arestat în noiembrie în deşertul Sahara îmbrăcat în beduin, în timp ce încerca să fugă din ţară. De atunci el se află într-o vilă fortificată din oraşul de munte Zintan.
Guvernul libian a convins miliţia din Zintan să îl predea custodiei federale, iar preşedintele libian Mustafa Abdul Jalil a declarat luna trecută că procesul lui Seif va începe imediat ce închisoarea va fi terminată.