Potrivit proiectului de lege, pentru a deține câini sau pisici, iranienii trebuie să se adreseze unui comitet guvernamental special. Totodată, „importul, cumpărarea și vânzarea, transportul și întreținerea oricăror animale de companie”, inclusiv iepuri sau țestoase, este pedepsit cu o amendă de aproximativ 800 de dolari.
Potrivit președintelui Asociației Iraniene a Medicilor Veterinari și un oponent al proiectului de lege, dr. Payam Mohebi , dezbaterea pe această temă a început cu mai bine de un deceniu în urmă. Atunci, un grup de deputați iranieni a propus confiscarea câinilor de la stăpânii lor și trimiterea acestora la grădini zoologice sau abandonarea lor în deșert. „În acest timp s-a schimbat de mai multe ori proiectul de lege și chiar au discutat despre pedepse corporale pentru proprietarii de câini„, spune acesta.
Locuitorii din zonele rurale ale Iranului au avut dintotdeauna câini, dar în secolul al XX-lea animalele de companie au devenit și ele un simbol al urbanizării. Iranul a fost una dintre primele țări din Orientul Mijlociu care au adoptat legi privind bunăstarea animalelor, în 1948, iar guvernul a finanțat prima instituție care a întărit drepturile animalelor. Chiar și familia regală a țării avea câini, ca animale de companie.
Totul s-a schimbat în revoluția islamică din 1979, care s-a încheiat cu răsturnarea lui Shah Mohammed Reza Pahlavi. Schimbarea a afectat multe domenii ale vieții din Iran, inclusiv cele legate de animalele de companie. Animalele sunt considerate impure în tradiția islamică, iar în ochii noului regim câinii au devenit, de asemenea, un simbol al „occidentalizării”.
„Poliția oprește oamenii pentru că își plimbă câinii sau chiar îi transportă în mașini. Și asta se face doar pentru că ei văd câinii ca pe un simbol al occidentalizării”, explică Ashkan Shemirani, medic veterinar din Teheran. Potrivit acestuia, autoritățile au creat chiar și o „închisoare” pentru animalele de companie confiscate.