Condiţiile din închisorile româneşti devin subiect sensibil doar atunci când câte un fost sau actual demnitar ajunge să le simtă pe propria piele. Atunci, tânjind după puful în care s-au obişnuit să trăiască, dobândit mai mult sau mai puţin legal, aceştia încep să tragă semnale de alarmă la care ei înşişi au fost surzi ani de zile, când se aflau în poziţii din care chiar puteau face ceva mai mult decât să zugrăvească în cuvinte, din experienţă, ceea ce este nevoit să îndure deţinutul din închisoarea românească.
RomaniaTV.net vă propune în cele ce urmează o GALERIE FOTO care reflectă condiţiile de detenţie din câteva dintre cele mai cunoscute penitenciare din SUA, ţară cu aproximativ 2,2 milioane de deţinuţi, adică aproximativ un sfert din populaţia încarcerată din întreaga lume. Imaginile propuse nu reprezintă, desigur, un model de urmat, ci doar o dovadă că persoanele aflate în penitenciarele din România nu sunt victime ale unui sistem care vrea cu orice preţ să-i umilească, ci, în principal, ale propriilor fapte.
Celulă stadard ADX Florence Facility
Celulă la închisoarea San Quentin
Închisoarea Corcoran
Montana State Prison
Pelican Bay State Prison California
Rikers Island
Hays State Prison
California State Prison
Condiţiile de detenţie din România sunt subiect de polemică în ultimele zile, după ce mai mulţi politicieni ajunşi după gratii s-au plâns de cele îndurate în arest.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, aflată în Arestul Poliţiei Capitalei se plânge, printre altele, de spaţiul prea mic pe care trebuie să-l împartă cu alte femei cercetate în stare de arest preventiv. Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului, condamnată recent la cinci ani de închisoare în dosarul Ziua Tineretului 2009, este şi ea oripilată de condiţiile găsite la penitenciarul Gherla, unde este aglomerat, frig şi foarte murdar şi unde se teme că va muri, dat fiind faptul că suferă de mai multe boli care oricum îi pun viaţa în pericol. De altfel, Ridzi a fost transferată la Bucureşti, la Jilava, unde există un spital în care speră să beneficieze de atenţia medicală de care are nevoie. Decebal Traian Remeş, care a petrecut în închisoare un an, după ce a fost condamnat la trei ani de detenţie în dosarul Caltaboşul, vrea şi el despăgubiri, modice, e drept, pentru condiţiile pe care le-a îndurat după gratii.
Victor Babiuc, fost ministru al Apărării, condamnat împreună cu Gigi Becali şi Dumitru Cioflină în dosarul terenurilor MApN, a petrecut şi el o perioadă în închisoare, iar la ieşire a povestit că în detenţie făcea duş doar de două ori pe săptămână, atunci când era apa caldă, şi că mâncarea din penitenciar era oricum departe de a fi comestibilă.
Robert Cazanciuc spune că, deşi ” închisoarea din România de astăzi este, de foarte multe ori, la limita demnităţii umane”, este greu de crezut că lucrurile se vor schimba radical prea curând, întrucât efortul financiar pentru renovarea penitenciarelor este unul greu de suportat de buget. Totodară, despre construirea de penitenciare noi nici nu poate fi vorba, cu toate că supraaglomerarea este unul dintre principalele motive invocate de deţinuţii care dau în judecată statul român la CEDO, unde obţin despăgubiri consistente pentru condiţiile pe care au fost nevoiţi să le îndure în închisoare.
„Din păcate, foarte mulți oameni care astăzi se află într-o situație dificilă au avut ocazia ca, foarte mulți ani, să facă ceva pentru sistem și, din păcate, nu au făcut. Constatăm azi că închisoarea nu e hotel. Aşa este: închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România de astăzi, de foarte multe ori, este la limita demnităţii umane. Cred că aproape toate penitenciarele din România le-am văzut. Ştiu cum arată. Efortul financiar este imens în momentul de faţă. Nu e un efort pe care să ni-l putem permite, indiferent câtă voinţă politică am avea noi. Pentru a construi penitenciare care să acopere deficitul potrivit standardelor europene şi pentru a renova, acolo unde se poate acest lucru, e nevoie de cel puţin un miliard de euro”, a explicat ministrul Justiţiei, adăugând că în sistemul penitenciar din România este un deficit de 10.000 de locuri, atât din motive financiare, cât şi logistice.
Elena Udrea, spre exemplu, a fost vizibil marcată de condiţiile pe care le-a găsit în Arestul Poliţiei Capitalei, unde a ajuns pentru prima oară în dosarul Microsoft, iar apoi, după ce a fost trimisă de judecători în arest la domiciliu în acest dosar, şi în dosarul Gala Bute.
Elena Udrea le-a povestit cu lux de amănunte colegilor săi deputaţi, în şedinţa în care s-a votat din nou pentru urmărirea sa penală şi pentru trimiterea după gratii, despre ce a găsit în celula mică şi neprimitoare din Arestul Central.
„Pe 9 februarie aţi votat, pe 10 am fost reţinută, pe 11 arestată preventiv. Am fost dusă în Arestul Poliţiei Capitalei, am fost verificată la sânge, am fost dezbrăcată, mi-au luat sutienul şi am fost dusă într-o cameră de 3 pe e, unde erau patru paturi, câte două suprapuse. Apă caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dar dotat cu un duş pe care să îl folosim când trăgeam apa. În el puneam, când nu-l folosea nimeni, un PET, ca să nu vină şobolanii. Pereţii erau scorojiţi, geamul nu se închidea şi era mereu curent, iar dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn, ceea ce dă şanse cel puţin pentru o răceală, dacă nu cumva chiar la pneumonie„, a povestit Elena Udrea, în faţa Camerei Deputaţilor.
De altfel, Udrea nu este singurul politician care a dezvăluit condiţiile din arestul Poliţiei Capitalei. Chiar zilele trecute Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul Zilele Tineretului 2009, descria condiţiile de coşmar pe care le-a găsit la Penitenciarul Gherla, despre care spune că îi pun în pericol viaţa, în condiţiile în care suferă de mai multe boli grave.
Ridzi a scris pe blogul personal că starea ei de sănătate este din ce în ce mai gravă din cauza condiţiilor de detenţie, însă nu-i învinovăţeşte nici pe medici, nici pe directorii penitenciarelor pentru condiţiilor din arest. Fostul ministru a povestit despre cât de „umilită” se simte în închisoare şi despre cât de dificile sunt zilele în arest pentru orice deţinut.
Şi Radu Mazăre, care a petrecut doar o noapte în arest a recunoscut că trebuie să fii puternic ca să poţi trece peste această experienţă.
„Nu este uşor. Crezi că dacă te bagă într-o cameră în care sunt 8 paturi şi ai loc între paturi 1 metru, ele fiind 3 suprapuse, cu un WC, unde nu ai cum să tragi apa. Ea curge printr-o ţeavă şi trebuie să porneşti ţeava aia ca să faci apă. Şi ca să faci duş, porneşti apa aia şi dacă e prea fierbinte, o mai reglezi de aici, de la WC„, declara primarul oraşului Constanţa.
Fostul senator Cătălin Voicu a comparat arestul Capitalei cu traiul în Evul Mediu.
„Nu vă puteţi închipui ce e acolo. Arestul de la Capitală, de la minus doi. Ăla care e pe tabulatură – Evul Mediu. Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte, nu au aerisire, ţigani, bandiţi, te omoară…”, aşa a descris şi Cătălin Voicu arestul Poliţiei Capitalei.
Până şi vrăjitoarea Vanessa a rămas îngrozită de condiţiile din închisoare.
„Conditiile sunt… Se spune ca este o camera VIP. Conditiile sunt inumane. Este o camera de 2 pe 2, nu poti sta doua persoane in picioare in acelasi timp. Nu exista nicio usa, e o perdeluta care delimiteaza zona. Am fost devastata si eu cand am ajuns acolo. Sunt paianjeni, gandaci, sobolani. Nu vine nimeni sa iti faca ordine si curatenie. O sa faca singura curatenie. Cel mai greu de suportat este spatiul. E mic si sufocant, nu poti respira„, a spus vrăjitoarea Vanessa.