Un avion RyanAir, în care se aflau 171 de pasageri, a fost forţat să aterizeze de urgenţă în Minsk. Aeronava efectua o cursă Vilnius – Antena.
Cu puţin înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o alarmă cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat, iar aeronava de pasageri a trebuit să aterizeze, potrivit BBC.
Ulterior, cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevich, care se afla în acel avion, a fost arestat de oamenii legii. Jurnalistul riscă pedeapsa cu moartea, Belarus fiind ultima ţară din Europa care mai practică această sentinţă.
Ministerul de Interne din Belarus a confirmat duminică arestarea lui Pratasevici.
Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko.
„Ne-au dat jos din avion, câinii au fost puși să miroasă bagajele. L-au luat pe tipul de lângă mine, i-au aruncat bagajul pe pistă. L-am întrebat ce se întâmplă. Mi-a spus cine este și a adăugat: Mă vor executa aici”, a povestit un pasager care stătea în avion lângă Roman Protasevici.
Cine e Roman Pratasevici
Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.
În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. Ei sunt acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială.
În noiembrie, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Apoi, în februarie 2021, Belarusul a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo și Protasevici, motivând că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activități teroriste.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a condamnat în termeni duri acţiunile Belarusului şi a cerut eliberarea lui Protasevici.
„Fac apel la aliaţii NATO şi UE să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviaţia civilă internaţională. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda, citat de Reuters.
Lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a avut şi ea o primă reacţie după incident. „Regimul Lukashenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională”.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat că e inacceptabil ceea ce s-a întâmplat şi că acest incident va avea consecinţe.
„Este absolut inacceptabil să forţezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua călătoria în siguranţă către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaţionale de transport aerian trebuie să aibă consecinţe”, a scris von der Leyen, pe Twitter.
Adina Vălean, despre avionul deturnat în Belarus: „Sunt 6 persoane care nu au mai urcat la bord de la Minsk”
Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat la Digi24 că avionul Ryanair care a fost deturnat la Minsk din ordinul președintelui Aleksandr Lukașenko a decolat de pe aeroportul din Minsk spre Vilnius, duminică seara, după ce a fost percheziționat, dar se pare că are la bord doar 117 pasageri, adică cu șase mai puțini față de îmbarcarea din Atena.
„Suntem în situație de criză de la deturnarea avionului de către autoritățile din Belarus. Este o situație inacceptabilă. Pot să vă spun că la 17:50 avionul a decolat spre Vilnius, este prima știre bună, sigur, după proceduri deosebit de dificile și diferite pretexte ale autorităților de pe aeroportul din Minsk. La bord sunt 117 pasageri, ceea ce înseamnă că 6, spre deosebire de numărul celor care se îmbarcaseră inițial la Atena, au rămas la Minsk. Am discutat cu CEO-ul Ryanair, din păcate, în acest moment nu putem verifica cu echipajul de la bord ca să știm exact cine sunt cele șase persoane care nu au urcat la bord”, a precizat Adina Vălean.
Într-un comunicat, Ryanair a declarat că echipajul a fost „informat de Belarus (Controlul traficului aerian) cu privire la o potențială amenințare la adresa securității la bord și a fost instruit să devieze către cel mai apropiat aeroport, Minsk”.
Traseul de zbor, vizibil pe site-ul web flightradar124, sugerează că avionul era de fapt mai aproape de Vilnius decât de Minsk când s-a întors.
Ryanair a declarat că verificările la sol nu au găsit „nimic problematic”, iar aeronava a primit aprobare să plece după aproximativ cinci ore la sol.
„Ryanair a notificat agențiile naționale și europene de siguranță și securitate și își cere scuze tuturor pasagerilor afectați pentru această regretabilă întârziere care a fost în afara controlului Ryanair”, a adăugat aceasta.