Incident grav la graniţa NATO. Un avion militar rus a încălcat spaţiul aerian al Finlandei. Incidentul a avut loc estul Golfului Finlandei şi a durat aproximativ două minute, a precizat ministerul. Avionul militar rus a pătruns 2,5 kilometri în spaţiul aerian finlandez, potrivit Reuters.
„Luăm în serios suspiciunea de încălcare teritorială şi investigaţia a fost demarată imediat”, a declarat ministrul finlandez al Apărării, Antti Hakkanen.
Precedenta încălcare teritorială confirmată de către avioane ruse a avut loc în august 2022, când două avioane de luptă au intrat în spaţiul aerian finlandez în Golful Finlandei, a precizat ministerul.
Cel mai recent incident frontalier datează de la sfârşitul lui mai, când Finlanda şi Lituania au cerut Moscovei să dea explicaţii cu privire la proiectul său de a modifica unilateral frontiera maritimă a celor două ţări, după difuzarea unui document al Ministerului rus al Apărării.
Potrivit Ministerului Apărării finlandez, precedenta încălcare a spaţiului aerian finlandez datează din august 2022, când două avioane de vânătoare ruse au pătruns în Golful Finic, teritoriu NATO.
Ucraina anunţă că a lovit primul avion rusesc Su-57, de ultimă generaţie
Finlanda şi-a închis frontiera terestră cu Rusia în decembrie 2023, Helsinki acuzând Moscova că organizează sosirea de migranţi ilegali pentru a destabiliza ţara nordică.
Finlanda are o frontieră comună de 1.300 de km cu Rusia. Ţara nordică a devenit membră NATO în 2023.
Rusia ar putea fi în spatele unei tentative de incendiere a autobuzelor din Praga, afirmă premierul ceh
Este posibil ca Rusia să se afle în spatele unei tentative de incendiere a autobuzelor din oraşul Praga, descoperită săptămâna trecută, a declarat luni premierul ceh Petr Fiala, relatează Reuters. Poliţia a anunţat că a arestat sâmbătă un bărbat de 26 de ani în legătură cu complotul dejucat şi l-a acuzat de terorism.
Poliţia a declarat înainte de arestare că suspectul este un bărbat vorbitor de spaniolă din America de Sud. Acesta se afla în Republica Cehă de cinci zile înainte de tentativa de atac, care a avut loc miercuri seara. Suspectul nu a reuşit să comită atacul din cauza vigilenţei personalului de la depoul de autobuze din Praga, a precizat poliţia.
„Există suspiciunea că atacul a fost organizat şi finanţat probabil din Rusia”, a declarat luni premierul Petr Fiala într-o conferinţă de presă. „Face parte dintr-un război hibrid purtat împotriva noastră de Rusia, împotriva căruia trebuie să ne apărăm şi pe care trebuie să îl oprim. Rusia încearcă în mod repetat să semene nelinişte, să submineze încrederea cetăţenilor în statul nostru”, a afirmat premierul ceh.
Ambasada Rusiei la Praga nu a făcut deocamdată niciun comentariu. Republica Cehă este membră NATO şi un susţinător puternic al Ucrainei în apărarea sa împotriva Rusiei.
Republica Cehă a acuzat Rusia că a provocat o serie de explozii inexplicabile la un depozit de muniţii în 2014 şi a expulzat zeci de diplomaţi ruşi după ce a spus că au ieşit la iveală dovezi în 2021.
La rândul său, Polonia, un alt membru NATO, a acuzat Rusia că încearcă să destabilizeze ţara, inclusiv prin sabotaje şi incendiere, din cauza rolului Varşoviei în furnizarea de ajutor militar vecinului său Ucraina. Luna trecută, Agenţia de Securitate Internă a Poloniei a declarat că a reţinut un polonez şi doi cetăţeni belaruşi suspectaţi că au dat foc unor instalaţii în diferite părţi ale ţării. Alte persoane au fost, de asemenea, arestate pentru acte de sabotaj care, potrivit oficialilor polonezi, au fost comise la ordinul serviciilor ruseşti. Moscova a respins acuzaţiile.