Bărbatul a fost împușcat în timp ce încerca să pătrundă într-un comisariat de poliție de pe strada Goutte-d’Or, strigând ‘Allahu Akbar’ și având asupra lui un cuțit de măcelărie și o falsă centură cu explozivi.
Incidentul a avut loc la exact un an de la atentatul islamist asupra redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo, scrie Agerpres.
Bărbatul, care ar fi tunisian și nu marocan, ar fi cunoscut de serviciile de informații franceze sub un alt nume decât cel pe care l-a declarat în momentul unei arestări anterioare pentru furt, a precizat François Molins.
Conform primelor elemente ale anchetei, furnizate joi de poliția judiciară, amprentele digitale ale agresorului ar corespunde celor ale unui cetățean marocan născut în 1995 la Casablanca, arestat pentru un furt comis în 2012 în departamentul Var. Bărbatul a declarat atunci că se numește Ali Sallah.
Evocând un control de identitate efectuat în sudul Franței ‘în urmă cu câteva luni’, procurorul Molins a indicat însă că ar putea fi vorba despre o falsă identitate și a lăsat să se înțeleagă că bărbatul ar fi fost cunoscut de serviciile de informații sub un alt nume.
‘Nu sunt deloc sigur că identitatea pe care a dat-o este cea reală. Această identitate a fost verificată împreună cu serviciile de informații. El nu este cunoscut sub acest nume de serviciile de informații’, a explicat Molins pentru France Inter.
Identitatea respectivă ‘este contrazisă de o hârtie manuscrisă (…) găsită în hainele sale, în care există profesia de credință musulmană, steagul Daesh desenat’, a precizat Molins. ‘Există numele său, dar, în scrierea numelui său, el se declară tunisian, nu marocan ca în identitatea pe care o declarase în Midi (sud)’, a explicat procurorul Parisului.
În același text, atacatorul îi declara supunere lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul Statului Islamic, și „indica în mod clar că gestul său are legătură cu morțile din Siria’, a mai spus Molins.
‘Va trebui să-i determinăm identitatea (…) și apoi să anchetăm în legătură cu un telefon pe care l-am găsit și care era dotat cu o cartelă SIM germană’, a menționat procurorul.
François Molins a ținut să adauge că ‘nu există absolut niciun motiv de a fi optimiști’ pentru anii următori, el vorbind despre ‘o amenințare în creștere’ și ‘un fenomen care se înscrie în durată’.