Instanţa supremă a audiat, joi seară, doi procurori DIICOT, în calitate de martori, în dosarul în care fosta şefă a DIICOT Alina Bica este acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender, precum şi a lui Adriean Videanu.
În timp ce dădea declaraţii, o procuroare a leşinat. Femeii i s-a făcut rău în timpul audierii, după aproximativ o oră în care a dat declaraţii. Chiar înainte de incident, ea a rugat judecătorii să deschidă un geam spunându-le că-i este cald şi că se simte rău.
Atunci, jandarmul din sală s-a apropiat de ea, moment în care procuroarea a leşinat. Ea a fost aşezată imediat pe un scaun pus la dispoziţie de avocaţi şi i s-a oferit apă. Judecătorii au oprit şedinţa şi au cerut să fie chemată o ambulanţă, relatează Mediafax. Între timp, martora şi-a revenit, anunţând la scurt timp că poate relua declaraţia.
Ea a spus că starea de leşin a survenit, cel mai probabil, pe fondul activităţilor de peste zi, a faptului că nu a mâncat nimic şi că este fumătoare.
Procuroarea DIICOT a declarat, în faţa instanţei, că a refuzat depunerea unor concluzii scrise solicitate expres de fosta şefă a DIICOT, prin care se solicita pedeapsă cu suspendare pentru Ovidiu Tender, după ce au apărut pozele cu Alina Bica şi Elena Udrea la Paris.
CITEŞTE ŞI Alina Bica a cerut audierea lui Traian Băsescu ca MARTOR în proces. Ce a decis instanţa
Procuroarea Claudia Curelaru a arătat în faţa judecătorilor ICCJ că şefa DIICOT de la acea vreme, Alina Bica, a chemat-o la ea în birou, înainte de rămânerea în pronunţare în cazul Rafo-Carom.
„În octombrie 2014, aflând că dosarul lui Tender urmează să iasă în pronunţare, Bica m-a chemat la sediu. În biroul ei mi-a spus direct, referindu-se doar la Tender Ovidiu, că în acest dosar trebuie să cerem o soluţie de condamnare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei, aducând ca argumente faptul că este o cauză veche, că pentru multe infracţiuni s-a îndeplinit termenul de prescripţie specială, că Tender nu a făcut alte fapte şi că în cauză sunt măsuri asiguratorii şi că prejudiciul poate fi asigurat. I-am spus că toate persoanele judecate erau în aceeaşi situaţie şi că nu puteam cere doar pentru Tender. De faţă la această discuţie a fost şi consilierul personal al acesteia Blaga Nicolae, care a propus că această chestiune să fie discutată la o şedinţă cu toţi procurorii. Bica a chemat-o cu registrele pe Şerbănescu Silvia. I-am dictat martorei Popa Viorica jumătate din referat, după care doamna procuror-şef a făcut anumite completări„, a declarat Curelaru.
Ea arătat că Bica i-a cerut Silviei Şerbănescu să facă un document în care să menţioneze că a fost adus la cunoştinţă tuturor celor prezenţi că s-a întocmit un referat semnat şi de ea prin care se cere o pedeapsă cu suspendare.
„Referatul a fost semnat de mine, iar Bica a pus viza de acord. Alina Bica a întrebat-o: Ce Silvi, nu ai încredere în mine?„, a mai arătat procurorul.
Claudia Curelaru a mai precizat că au fost mai multe exemplare ale acestui document iar un original i-a fost dat ei pentru depunerea la dosar. „Nu am făcut acest lucru. După ce am plecat de acolo împreună cu Silvia am început să vorbim. A apărut situaţia cu pozele de la Paris şi am tot vorbit cu doamna Silvia şi ne tot spuneam că nu este normală situaţia şi că nu trebuie depus la dosar acel referat, sperând că o vom convinge pe Bica până la rămânerea în pronunţare să nu depunem astfel de concluzii”, a arătat procurorul DIICOT.
Curelaru a mai arătat că, înainte de ultimul termen de judecată în dosarul Rafo-Carom, a fost la Bica pentru lămurirea chestiunii privind pedeapsa ce urma să fie cerută de DIICOT, „profitând de scandalul mediatic în care această fusese implicată legat se aparaiţia unor fotografii la Paris”. „Ea mi-a spus să fac ce vreau pentru că pe ea nu o mai interesează. Nu am depus acel referat. Silvia mi-a spus să merg cu ea la Codruţ Olaru (şeful DIICOT dinaintea Alinei Bica, n.r.). I-am adus la cunoştinţă cele petrecute şi el ne-a sfătuit să depunem concluzii scrise la dosar”, a mai spus Curelaru.
Joi seară a dat declaraţii şi procurorul DIICOT Mirel Rădescu, care în faţa anchetatorilor DNA a arătat că a fost mustrat de Alina Bica pentru insistenţa de a gestiona în instanţă cazul Rafo-Carom, dosar pe care îl supraveghea în faza judecăţii de peste patru ani.
În declaraţia dată în faţa anchetatorilor, pe care a menţinut-o integral la instanţa supremă, Rădescu arăta a fost înlăturat de Alina Bica de la gestionarea acestui dosar, pe care a continuat să-l urmărească, fosta şefă a DIICOT avertizându-l să nu-i mai submineze autoritatea.
„În considerarea faptului că am apreciat că datorită complexităţii deosebite a cauzei este normal să continui să particip la şedinţa de judecată, la termenul de judecată din luna septembrie 2014 am intrat din nou în şedinţă, motiv pentru care a doua zi am fost chemat la Bica Alina Mihaela, punându-mi-se în vedere ca din acel moment să nu mai am niciun contact cu respectivul dosar şi că este ultima dată când îmi permit să-i subminez autoritatea”, spunea Rădescu în declaraţia dată în faţa anchetatorilor.
Rădescu mai spune că, din punctul său de vedere, dacă ar fi participat în continuare la judecarea cauzei lui Tender, aceasta ar fi fost finalizată până la sfârşitul anului 2013. „Susţin acest lucru datorită faptului că, profitând de faptul că atât judecătoarea investită cu judecarea cauzei, cât şi colega mea, Curelaru Claudia Ionela erau noi în cauză, apărătorii inculpaţilor au reiterat cereri formulate anterior în cursul cercetării judecătoreşti şi pentru care instanţa dispusese definitiv, astfel încât, prin această aparentă completare a cercetării judecătoreşti, finalizarea cauzei să fie împinsă după data de 1 februarie 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal”, spune magistratul.
În decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Rafo-Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă. În 8 iunie 2015, Tender a fost condamnat, definitiv, la 12 ani şi şapte luni de închisoare.