Incident militar în Golful Persic. O navă aparţinând Marinei americane a efectuat mai multe tiruri de somaţie, la Golful Persic, vizând trei nave aparţinând Marinei Corpului Gardienilor Revoluţiei iraniene (IRGCN) care s-au apropiat de ea şi de altă navă americană de patrulare, anunţă US Navy, relatează Reuters.
Incident militar în Golful Persic. ”Echipajele americane au difuzat multiple avertismente prin radio şi portavoce, însă vasele IRGCN şi-au continuat manevrele la mică distanţă”, a anunţat într-un comunicat, marţi Marina americană.
”Echipajul USS Firebolt a efectuat apoi tiruri de somaţie, iar navele IRGCN s-au îndepărtat”, precizează US Navy.
Mosad ar fi atacat instalaţia nucleară din Natanz. Reacţie dură din partea Iranului
Programul nuclear iranian: Divulgarea înregistrării cu Zarif, menită să semene discordie la Teheran
Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat miercuri că scurgerea către presă a unei înregistrări audio cu ministrul său de externe, Mohammad Javad Zarif, este menită „să semene discordie” la Teheran, în toiul discuţiilor internaţionale în vederea relansării acordului asupra programului nuclear iranian, informează AFP.
Afirmaţiile controversate ale lui Zarif, în care acesta face referire la influenţa armatei în diplomaţia iraniană, au fost divulgate în timp ce Iranul şi marile puteri sunt angajate în negocieri la Viena pentru a readuce SUA în acordul din 2015 din care s-au retras în timpul preşedinţiei lui Donald Trump şi pentru a convinge Teheranul să se conformeze obligaţiilor nucleare la care acesta a renunţat ca represalii.
„Să furi un document, o casetă, este ceva ce trebuie să facă obiectul unei anchete. De ce în acest moment? În opinia mea, această înregistrare (…) ar fi putut fi publicată şi cu o săptămână în urmă”, a declarat Rouhani în timpul unei şedinţe a cabinetului, potrivit unor declaraţii retransmise de televiziune. Însă divulgarea înregistrării intervine „exact în momentul în care negocierile de la Viena se aflau la apogeul succesului lor, pentru a crea discordie în interiorul” Iranului, a subliniat el. „Nu putem ridica sancţiunile decât uniţi”, a adăugat Rouhani.
Reprezentanţii statelor care continuă să facă parte din acord – Iran, China, Rusia, Franţa, Germania, Regatul Unit – s-au reunit marţi în capitala Austriei şi au convenit „să accelereze procesul”, potrivit Teheranului, pentru salvarea acordului.
Încheiat în 2015 în timpul primului mandat al lui Rouhani, la finalul unor lungi negocieri purtate de Zarif, acordul viza să-i ofere Iranului ridicarea sancţiunilor în schimbul limitării programului său nuclear. Însă acordul a început să se destrame în 2018, când Trump a retras SUA şi a reimpus sancţiuni. Drept răspuns, Iranul şi-a intensificat activităţile nucleare un an mai târziu.