Distrugătorul USS Stethem a contestat practic suveranitatea chineză asupra teritoriului respectiv din Marea Chinei de Sud, revendicat și de Vietnam și de Taiwan. A fost a doua acțiune de acest gen de la începutul mandatului președintelui SUA, Donald Trump, menționează AFP. Prima a avut loc pe 25 mai, în arhipelagul Spratley.
Ministerul de externe de la Beijing a reacționat printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt Lu Kang: „Partea chineză face un apel viguros la partea americană să înceteze astfel de operațiuni provocatoare, care încalcă suveranitatea Chinei și amenință securitatea Chinei”.
Incidentul a avut loc cu numai câteva ore înainte unei convorbiri telefonice programate între Trump și omologul său chinez, Xi Jinping.
France Presse observă că după întâlnirea celor doi șefi de stat de la începutul lui aprilie, la Mar-a-Lago, în Florida, relațiile chino-americane par să devină ceva mai tensionate. Săptămâna trecută, guvernul de la Washington a aprobat o vânzare de armament către Taiwan, în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Marți, SUA au adăugat China pe lista neagră a traficului de persoane, alături de Siria, Coreea de Nord și Venezuela. Joi, pentru prima dată, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva unei bănci chineze acuzate de facilitarea tranzacțiilor unor firme implicate în programul de înarmare cu rachete al Coreei de Nord. În aceeași zi, Departamentul de Stat american a marcat printr-o declarație critică 20 de ani de la revenirea Hong Kongului sub suveranitatea chineză. Toate aceste elemente s-au adăugat unei afirmații a președintelui Trump că eforturile Beijingului de a face presiuni asupra Phenianului au eșuat.