Incident tragic la un spital COVID din Irak. Flăcările au cuprins aripa unde erau tratați pacienții bolnavi de coronavirus.
UPDATE 21.10: Bilanţul incendiului produs la un spital din oraşul irakian Nasiriyah a ajuns la 92 de morţi.
Alte zeci de persoane au suferit arsuri în urma incendiului produs în secţia pentru tratarea pacienţilor bolnavi de Covid-19.
UPDATE 14.30. Bilanţul morţilor în urma incendiului izbucnit la un spital COVID-19 într-un oraş din sudul Irakului a urcat la 66, au anunţat marţi oficiali din sănătate, în timp ce o mulţime furioasă s-a adunat lângă morga oraşului aşteptând să primească corpurile rudelor.
Peste alte 100 de persoane au fost rănite în incendiul izbucnit luni noapte în oraşul Nassiriya, despre care se crede că a fost declanşat de explozia unui rezervor de oxigen, au declarat oficialii.
Doi oficiali din domeniul sănătăţii au precizat că 21 de corpuri carbonizate nu au fost încă identificate.
Ştirea iniţială
Bilanțul este parțial, iar autoritățile nu cunosc numărul exact al morților și al celor răniți. În total, în zona respectivă erau 70 de paturi, toate ocupate. Pompierii care au intervenit la locul incendiului au făcut față cu greu situației. Sute de locuitori din oraș au sărit pentru a-i ajuta să potolească flăcările.
În luna aprilie a anului trecut, 80 de oameni au murit în capitala Bagdad după ce un spital COVID a luat foc. Problema atunci a fost legată de buteliile de oxigen, care fuseseră depozitate într-un mod necorespunzător.
De altfel, multe dintre spitalele din România sunt adevărate pericole pentru pacienţi. Tragedia de la Piatra Neamţ a reuşit să scoată la iveală dezastrul care se află în unităţile medicale.
Nici nu au trecut 90 de zile că o altă nenorocire similară s-a petrecut la Institutul Matei Balş din Capitală. De altfel, multe probleme grave au fost descoperite în urma controalelor, consemnate în rapoarte și acolo au rămas. Peste 100 de spitale nu au autorizație ISU, pentru că, de exemplu, ușile sunt prea mici.
„La spațiu e o mare mare problemă, din păcate, ani de zile ne-am înghesuit cât am putut, pe o suprafață mică cu număr mai mare de paturi și pacienți, iar acum e nevie de aparatură în jurul unui pat de n-ai loc să te miști și să-ți desfășori în condiții normale și de siguranță și de confort activitatea”, a declarat Genoveva Cadar, medic primar ATI, potrivit Digi 24.
Multe dintre spitalele din România nu sunt renovate de ani de zile, iar capacitatea clădirilor e depășită de numărul mare de pacienți. De altfel şi circuitele speciale care trebuie create în pandemie sunt aproape imposibil de realizat.
„Problema infecțiilor nosocomiale, principala baza a incidenței crescute a acestor infecții e determinată de saloanele de ATI cu mai multe paturi decât ar trebui să fie, cu deficit de personal care se mută de la un bolnav la altul și transferă microorganisme de la un pacient la altul”.
Toate aceste deficiențe legate de lipsa spațiului și depozitarea incorectă a aparaturii sunt constatate și de pompieri în controalele pe care le fac. Sunt menționate în rapoarte și acolo rămân, pentru că singură rezolvare ar fi construirea unor clădiri noi pentru spitale, dar pentru asta e nevoie de bani.