În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.171 cazuri noi de persoane cu COVID-19, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti, 1.143 noi îmbolnăviri în 24 de ore. Capitala a ajuns la incidenţă COVID-19 de 7.01 la mia de locuitori.
Capitala este urmată de judeţul Ilfov cu incidenţă 6.64 şi judeţul Constanţa, cu 6.28.
Incidenţă mare este şi în judeţul Cluj, 5.01 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.
Citeşte şi: BILANȚ CORONAVIRUS 15 DECEMBRIE. Peste 6100 de cazuri noi COVID-19 şi 204 decese
Bucureştiul se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19 în ultimele săptămâni în ciuda faptului că purtarea măştilor în spaţii publice în interior şi exterior este obligatorie din 19 octombrie. Tot de atunci a fost suspendată activitatea restaurantelor și a cafenelelor, dar și a cinematografelor și teatrelor.
În ciuda restricţiilor anunţate de autorităţi, sunt încă mulţi bucureşteni care nu respectă regulile. Nu poartă masca sau o poartă incorect acoperind doar gura, nu se respectă distanţarea socială, oamenii iau parte la slujbă la biserică în număr mare chiar şi fără mască, în multe magazine nu se mai respectă distanţarea.
Şefa DSP București, Oana Nicolescu, a declarat, marţi, că deocamdată nu se impune carantinarea Capitalei, dar a făcut apel la „responsabilitate” din partea cetăţenilor în perioada Sărbătorilor de iarnă.
„Nu am luat in considerare carantinarea Capitalei, eu mizez în continuare pe fiecare om în parte că va respecta măsurile pe care le-am impus. Ţine de fiecare să ne protejăm”, a spus şefa DSP București, Oana Nicolescu.
„Aş miza să ne apărăm părinţii şi bunicii, pentru că ştim cu toţii că tineretul e asimptomatic, iar de Sărbători tuturor ne place să petrecem în familie, motiv pentru care responsabilitatea ar trebui să fie cuvântul de bază în această situaţie”, a spus Oana Niculescu.
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat, marţi, că în perioada următoare va spori controalele în magazine, pieţe şi firme pentru a se asigura că sunt respectate măsurile anti-COVID-19.
Întrebat de jurnalişti dacă bucureştenii vor putea ieşi cu artificii în faţa blocului de Revelion, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a răspuns că întâlnirile publice sunt interzise şi limitate, iar circulaţia este limitată de la ora 23.00.
Incidenţa coronavirus 15 decembrie. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică.
Citeşte şi: Detalii din ancheta brancardierului care a ucis o pacientă din greșeală. A leșinat în sala de judecată
Infectările raportate cu o zi în urmă, pe 14 decembrie, par să-l fi îngrijorat destul de tare pe cercetătorul Octavian Jurma. Bucureștiul a înregistrat 1.142 de cazuri de COVID, iar acesta spune că săptămâna viitoare Capitala va depăși pragul de 100.000 de infectări.
„In Capitala, rata de acumulare este destul de mare, peste 10.000 de cazuri saptamanal. In ultimele sapte zile au fost aproape 12.000 de cazuri inregistrate si 18.000 de cazuri, in 14 zile. Astfel ca nu este decat o chestiune de timp pana cand se vor depasi 100.000 de cazuri in Bucuresti. Si cel mai probabil saptamana viitoare se va intampla acest lucru. Dar depinde foarte mult de felul in care coboara curba (infectarilor n.r). Curba coboara in doua feluri: fie prin masuri de restrictie si izolare, adica medicale si epidemiologice, fie prin scaderea numarului de teste. Pentru ca aceasta curba pe care noi o vedem este curba cazurilor confirmate prin teste RT-PCR. Si pe masura ce testele scad, este tot mai greu sa monitorizam situatia reala”, a declarat Octavian Jurma pentru Ziare.com.
Numărul infectărilor, care ar fi mult mai mare în realitate, este influentat de numărul mic de teste, susține medicul.
„Avem deja un deficit urias de teste fata de perioada similara a lunii trecute”, a explicat dr. Jurma.
Legat de previziunea că, în următoarele două săptămâni, Bucureștiul va inregistra 35.000 de cazuri noi, Octavian Jurma a spus că „daca se mentine ritmul actual de testare este putin probabil, insa chiar si asa, daca rata continua sa creasca, este posibil. Este inevitabil sa avem zona aceasta de 10.000 de cazuri in conditii de testare egală”.
Medicul Octavian Jurma nu exclude nici varianta ca până la final de an, Bucureștiul să atingă și 120.000 de cazuri pe săptămână.