În prezent, în spitalele din România sunt internate 12.892 de persoane infectate cu coronavirus. Dintre acestea 1.149 sunt în stare gravă la Terapie Intensivă.
Incidenţa COVID-19 la 13 noiembrie. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, la nivelul Bucureştiului a ajuns la 5.5, după ce ieri scăzuse la 4.99. În ultimele 24 de ore, doar în Capitală s-au înregistrat 1114 cazuri noi.
Situaţia cea mai gravă este însă în judeţele Sibiu şi Cluj. La Sibiu rata de infectare a ajuns la 7.78, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 470 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID.
Citeşte şi: Municipiul Sibiu va intra în carantină! Ce restricţii vor fi impuse cetăţenilor
În judeţul Cluj incidenţa este de 7.3 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori. 586 de noi îmbolnăviri au fost raportate în 24 de ore.
Judeţele Sălaj şi Timiş au şi ele o situaţie gravă. Ambele au o rată de infectare peste 6. Alte 18 judeţe au incidenţa de peste 3 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori.
Vrancea este singurul judeţ în care incidenţa COVID-19 este sub 1.5 la mia de locuitori.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie.
În următoarele 30 de zile se menține purtărea măștilor de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.
Se propune menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spațiiînchise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
Competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.
Se propune menținerea interdicției organizăriide evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.
Se menține obligația ca activitatea în creșe și after-school-uri, să se desfășoarenumai cu respectarea condițiilor stabilite prin ordin comun al ministrului educației și cercetării, al ministrului muncii și protecției sociale și al ministrului sănătății.
Se propune ca la apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților să fie instituită măsura închiderii clădirii pentru o perioadă de 14 zile.
Se propune menținerea suspendării activității pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice.
Prin excepţie de la prevederile pct. 68 se permite activitatea pieţelor agroalimentare,inclusiv a piețelor volantece pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.