Incidenţa COVID-19 în Capitală a ajuns luni la 2.57 la mia de locuitori, a anunţat DSP Bucureşti. Dacă se menține trendul ascendent al ratei de infectare, elevii din București ar putea face școală online din a doua jumătate a lunii octombrie, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.
„De la 1 la 31 august, a crescut de de 6 ori, trendul ascendent. Matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Astăzi avem în București rată de infectare de 2,44 la mie, după ce ieri am avut 2,33 la mie. Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî. Eu am cifrele în față și mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat acestă dorință”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi24.
În prezent, elevii din 13 localități din țară, în care rata de infectare a depășit 6 cazuri la mia de locuitori, fac cursuri exclusiv online. Este vorba despre cinci unităţi scolare din Satu Mare, judeţul cu cea mai mare incidenţă COVID-19 din România la ora actuală, două unităţi şcolare din Cluj şi câte una din Sibiu, Arad, Caraş-Severin, Sălaj, Dolj şi Neamţ.
În prima săptămână de şcoală, peste 1.000 de copii, preșcolari şi elevi au fost confirmați cu Covid-19, în prima săptămână din anul şcolar 2021 – 2022.
„Număr preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 1.091
Număr personal angajat în învățământ confirmat Covid-19: 604
Număr clase/grupe cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 795
Nr. copii/elevi din clasele/grupele cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 17.658„, a anunţat Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.
Sorin Cîmpeanu a declarat vineri că deocamdată nu se poate vorbi despre infectări COVID-19 generate de şcoală şi că speră „că nu vom avea o crestere atât de mare astfel încât să fie periclitată funcţionarea şcolilor”.
„Cazurile de infectare raportate acum nu sunt generate de şcoală. Ştiţi foarte bine că există o perioadă de incubaţie. Sunt infectările rezultate în urma altor activităţi, nu în şcoală. Peste două săptămâni vom putea să avem şi o concluzie relevantă cu privire la influenţa mobilităţii generată de deschiderea şcolii cu prezenţă fizică asupra ratei de infectare”, a spus Sorin Cîmpeanu.