INCIDENTE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. MAI: 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu votul UPDATE

Mai multe incidente au avut loc la secţiile de votare din ţară. Pe 26 mai, se desfăşoară alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European şi referendumul naţional pe justiţie, propus de preşedintele Klaus Iohannis.
Iulian Tudor
26 mai 2019, 06:22
INCIDENTE ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. MAI: 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu votul UPDATE

UPDATE: Primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, reclamă probleme în activitatea mai multor secţii de votare din oraş, el depunând o sesizare la Biroul Electoral Judeţean. Tot acolo a ajuns o reclamaţie care îl vizează pe preşedintele unei secţii de votare din municipiu, acuzat că a introdus în urnă de vot două buletine de vot.

În documentul înaintat Biroului Electoral Judeţean (BEJ) de primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, se afirmă că la nouă secţii de votare ar fi nereguli.

„Ca urmare a informărilor primite din secţiile de votare de pe raza municipiului Galaţi, respectiv, secţiile 1, 30, 34, 37, 41, 79, 88, 123 şi 153 au fost semnalate următoarele probleme: – la majoritatea secţiilor, operatorii de date nu întreabă alegătorii opţiunea de vot sau nu înregistrează corect opţiunea alegătorilor; – nu se barează pe listele permanente opţiunea alegătorului; – nu se întocmesc procese verbale de către preşedinţii secţiilor unde au fost astfel de cazuri, ba mai mult, la secţia 123, preşedinta a luat două buletine pentru referendum şi le-a introdus în urnă şi nu îşi îndeplinesc atribuţiile în mod corect”, se arată în sesizarea depusă la BEJ.

„E o sesizare la general, la câteva secţii de votare, vis-a-vis de faptul că operatorii întreabă sau nu persoanele ce opţiuni de vot au şi că nu s-ar bara în listele permanente opţiunile alegătorilor. Şi mai e o sesizare că la o secţie de votare un preşedinte ar fi introdus două buletine de vot în urnă. A fost direcţionată către poliţie. În cazul celălalt este o sesizare, dar nu e de competenţa BEJ. Această sesizare a fost direcţionată către secţiile de votare menţionate în respectivul document”, a declarant purtătirul de cuvant al BEJ Galaţi, Andi Mihalache.

În judeţul Galaţi sunt deschise 436 secţii de votare, iar pe listele electorale se află 523.316 cetăţeni cu drept de vot.

 

UPDATE: Procesul electoral la secţia de votare din staţiunea Mamaia a fost întrerupt după ce s-au terminat buletinele de vot, până la ora 14 votând 297 de persoane, dintre care 258 pe liste suplimentare şi înregistrându-se o prezenţă de 98,34 la sută. Biroul Electoral Judeţean va trimite acolo buletine de vot de la alte secţii pentru continuarea procesului electoral.

Procesul electoral la secţia de votare amenajată la Hotelul Venus din staţiunea Mamaia a fost întrerupt după ce s-au terminat buletinele vot.

Până la ora 14.00, aici votaseră 297 de persoane, dintre care 258 pe liste suplimentare, iar 39 pe liste permanente şi speciale, prezenţa înregistrată fiind de 98,34 la sută. Pe listele permanente la secţia din Mamaia sunt înscrise 302 persoane.

Reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean Constanţa au spus că la secţia din Mamaia vor fi trimise buletine de vot de la alte secţii din municipiul Constanţa pentru continuarea procesului electoral.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că, în primele şase ore de la deschiderea secţiilor de votare, au fost înregistrate 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni care au legătură cu procesul de votare. Au fost aplicate 11 sancţiuni şi sunt în cercetare şase posibile fapte penale. De asemenea, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu, dar majoritatea nu s-au confirmat, fiind sesizaţi reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale pentru a lua măsuri.

Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a anunţat, că, în primele şase ore de la începerea procesului de vot, s-au făcut cercetări cu privire la 48 de sesizări referitoare la comiterea unor infracţiuni sau contravenţii care au legătură cu procesul de votare. 23 dintre acestea nu au fost confirmate.

„O anumită particularitate s-a sesizat în legătură cu semnalările primite la MAI din Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În primele 5 ore de la începerea procesului de votare, au fost înregistrate peste 570 de semnalări referitoare la posibile situaţii de vot multiplu. Conform prevederilor legale, aceste semnalări ajung la MAI întrucât ele apar ca posibile fapte penale. În urma verificărilor punctuale, la faţa locului, un număr semnificativ din aceste semnalări nu s-au confirmat, restul fiind în cercetare, sens în care se evidenţiază posibile erori în operarea tabletelor din secţiile de votare de către operatorii acestora”, a declarat Monica Dajbog.

Potrivit acesteia, MAI a transmis către STS o corespondenţă în care sesizează această situaţie de fapt, inclusiv posibilitatea înregistrării unor erori asupra modului cum sunt selectate şi opţiunile de vot ale alegătorilor – pentru unul sau ambele procese electorale.

„MAI a solicitat STS să revină şi să atenţioneze operatorii din secţii asupra respectării procedurii de utilizare a SIMPV, deoarece astfel de situaţii pot genera percepţii false fie asupra corectitudinii procesului de votare, dar mai ales asupra prezenţei generate de aplicaţie şi prezentată public pentru cele două scrutine electorale”, a mai explicat Dajbog.
Potrivit acesteia, efectivele MAI au aplicat 11 sancţiuni contravenţionale, respectiv 6 avertismente şi 5 amenzi în valoare de 2.900 lei.

În prezent, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la 6 infracţiuni.

Fapte cercetate de poliţiştii din întreaga ţară:

– În judeţul Dolj, un cetăţean a semnalat la numărul unic de urgenţă 112, faptul că într-o cabină de vot ar fi intrat două persoane în acelaşi timp. Fapta sesizată nu a fost confirmată, iar persoana care a semnalat a fost amendată cu 200 de lei.

– În comuna Ciocăneşti, judeţul Dâmboviţa, o persoană a sesizat faptul că mai mulţi membri ai unui partid politic transportă alegători către secţiile de votare. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că fapta sesizată nu se confirmă.

– Poliţiştii din Constanţa au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la o secţie de votare, o femeie ar fi fost surprinsă în timp ce încerca să introducă în urnă mai multe buletine de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

– În Municipiul Târgovişte, a fost depusă o sesizare potrivit căreia un cetăţean nu ar fi fost lăsat de preşedintele secţiei de votare să-şi exercite dreptul la vot. În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicare a exercitării drepturilor electorale. Pentru aceeaşi infracţiune se fac cercetări şi într-un caz similar din Braşov.

– În judeţele Dâmboviţa şi Vrancea, s-au întocmit două dosare penale pentru furt după ce alegătorii au plecat din secţiile de votare cu ştampilele cu menţiunea VOTAT. Ştampilele au fost recuperate. Tot în Vrancea, trei barmani au fost sancţionaţi pentru că au vândut băuturi alcoolice în zona secţiilor de votare.

– În municipiul Zalău, se fac cercetări după ce membrii biroului electoral al unei secţii de votare au plecat cu urna specială fără a fi însoţiţi de pază, aşa cum prevede legea.

– Primarul unei localităţi din Dolj a fost amendat cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice în faţa secţiei de votare.

– Preşedintele unei secţii de votare din Teleorman a sesizat faptul că ar fi fost ameninţat de un membru ale secţiei, însă fapta nu s-a confirmat.

– Procesul de vot în Penitenciarul Jilava a fost întrerupt temporar pentru a verifica încă o dată dacă faţă de persoanele care şi-au exprimat intenţia de a vota, au fost emise sau nu hotărâri judecătoreşti definitive de interzicere a exercitării drepturilor electorale.

– În Tulcea, poliţiştii au efectuat cercetări cu privire la o sesizare din care reieşea că, la o secţie de votare, alegătorii sunt sfătuiţi cum să voteze. Fapta nu a fost confirmată. O sesizare similară a fost înregistrată şi în Brăila, dar în acest caz cercetările continuă.

– În Brăila şi în Bucureşti, se face cercetări după ce doi alegători au reclamat că ar fi primit buletine deja ştampilate.

– Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au fost sesizaţi de către preşedintele unei secţii de votare cu privire la faptul că doi tineri i-au spus că li s-ar fi oferit bani pentru a vota.

– In cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de coruperea alegătorilor. În timpul audierii, tinerii au susţinut că a fost vorba de fapt de o glumă.

UPDATE: Mama primarului municipiului Constanţa Dcebal Făgădău a fost surprinsă când ar fi încercat să introducă în urmă mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare, iar poliţiştii fac cercetări în acest caz.

Potrivit oamenilor legii, o femeie care s-a prezentat la secţia de votare 133-134 din municipiul Constanţa ar fi luat mai multe buletine de vot pentru alegerile europarlamentare.
Ea ar fi fost surprinsă atunci când încerca să le introducă în urnă, iar reprezentanţii secţiei de votare i-au anunţat de poliţişti. Aceştia au început cercetările în acest caz şi urmează să o audieze pe femeie.

Conform unor surse locale, femeia este mama primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău.

UPDATE: Potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ Galaţi, Andi Mihalache, preşedintelui secţiei 320 din localitatea Griviţa i s-a făcut rău la scurt timp de la deschiderea urnelor. Omul nu şi-a mai putut continua activitatea şi a anunţat Biroul Electoral Judeţean.

Reprezentanţii BEJ Galaţi spun că procesul electoral nu a fost intrerupt niciun moment. Votul s-a desfăşurat în continuare în prezenţa locţiitorului, iar ulterior a ajuns şi în secţie şi noul preşedinte.

„Autoritatea Electorală a procedat de îndată la înlocuirea preşedintelui, iar la acest moment secţia funcţionează atât cu preşedinte cât şi cu locţiitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean Galaţi, Andi Mihalache.

În judeţul Galaţi au votat pentru alegerile europerlamentare peste 15 la sută dintre alegătorii înscrişi pe liste, ar pentru referendum peste 12 la sută.

UPDATE: Potrivit Antena 3, procesul de vot este suspendat, duminică, în toate secţiile de votare din comuna Jilava.

Acolo există suspiciunea că ar fi votat, cu urna specială, mai mulţi deţinuţi de la Penitenciarul Jilava care nu ar fi avut acest drept.

În prezent se fac verficări.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, vineri, că din totalul deţinuţilor care se află în penitenciare 17.960 au au drept de vot. Dintre aceştia, 15.652 şi-au exprimat intenţia de a vota la alegerile pentru Parlamentul European şi 15.271 pentru referendum.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Procesul de vot a început fără probleme la ora 07.00, a anunţat, duminică dimineaţă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar-şef de poliţie Monica Dajbog.

„Efectivele Ministerului Afacerilor Interne care pe parcursul nopţii au asigurat paza celor 18.730 de secţii de votare le-au predat cu sigiliile intacte, în această dimineaţă la ora 6, preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot. Secţiile de votare din ţară au fost deschise la ora 7 şi procesul de vot a început fără probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, potrivit Mediafax.

S-au deschis urnele. EUROPARLAMENTARE şi REFERENDUM 2019, trei buletine de vot de care depind patru runde de alegeri

Potrivit sursei citate, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la anumite situaţii care ar putea apărea pe parcursul desfăşurării votului şi care impun un mod unitar de consemnare în procesele verbale privind rezultatele votării, respectiv părăsirea localului de vot cu buletinul de vot, lăsarea buletinului de vot în cabina sau neintroducerea de către alegatori în urnele de vot a buletinelor de vot primite.

„Acest tip de acţiuni care constituie încălcări ale legii ar putea afecta cheile de control utilizate pentru înregistrarea proceselor verbale privind rezultatele votării, sens în care Ministerul Afacerilor Interne a solicitat Biroului Electoral Central să analizeze şi să stabilească o procedură unitară de urmat. Prin răspunsul primit în această dimineaţă, Biroul Electoral Central nu a apreciat necesară adoptarea unei circulare în sensul aspectelor sesizate”, a completat Monica Dajbog.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a reiterat aspectele tehnice prevăzute de legislaţia electorală.

Astfel, cetăţenii români pot vota la secţiile de votare la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, conform listelor electorale permanente.

Totuşi, cetăţenii care duminică se află într-o altă localitate decât cea în care au domiciliul pot să voteze în localitatea în care se află la orice secţie de votare.

„Pentru a putea vota cetăţenii români trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Vă reamintim că pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care doresc să voteze, dar nu au acte de identitate valabile, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, cu sediul în Bucureşti, lucrează şi astăzi cu publicul. În plus, ca urmare a recomandării Direcţiei de profil din cadrul MAI, şi serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor din Capitală şi din judeţe eliberează azi documente de identitate, conform programului stabilit la nivel local. Pot vota astăzi cetăţenii români care au 18 ani împliniţi, inclusiv cei 562 de români care au împlinit chiar astăzi această vârstă”, a mai declarat Monica Dajbog.

Aceasta a precizat că nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

La alegerile europarlamentare, pot vota şi cetăţenii din alt stat al Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în Parlamentul European. Alegătorii din alte state UE nu vor putea vota la referendumul naţional.

Refuzul de a respecta dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei se pedepseşte sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare cum să voteze sau cum să nu voteze, precum şi continuarea propagandei electorale. Prin continuarea propagandei electorale se înţelege afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum şi difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră vor sancţiona cu amendă de până la 4.500 de lei persoanele care astăzi, în intervalul 7.00-21.00, comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiilor de votare.

În ceea ce priveşte infracţiunile electorale prevăzute de Codul Penal, competenţa de cercetare revine poliţiei judiciare, sub supravegherea procurorului.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a vota sau de a fi votat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, plus interzicerea exercitării unor drepturi, se pedepseşte oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel.

Persoana care votează fără a avea acest drept sau folosind un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă poate fi aplicată persoanei care votează de două sau de mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Şi tentativa la infracţiunile electorale se pedepseşte.

Pentru protecţia secţiilor de votare şi menţinerea ordinii publice în zona secţiilor de vot au fost mobilizaţi aproximativ 37.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi colegi de la alte structuri. Acestora li se adaugă 8.600 de angajaţi ai MAI care menţin ordinea publică la nivel naţional şi 8.700 pregătiţi pentru constituirea echipelor operative care vor soluţiona sesizările de incidente electorale şi pentru constituirea rezervelor de intervenţie. La finalul votului, efectivele MAI vor asigura protecţia transportului dosarelor întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Teheranul speră că Trump va alege rațiunea în relațiile cu Iranul
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!