La Paris, manifestaţia a reunit între 150.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi peste un milion, potrivit organizatorilor care, încă o dată, au denunţat „minciuna” prefecturii. Aproximativ 2.800 de persoane au răspuns apelului Institutului Civitas, apropiat catolicilor integrişti, şi au defilat separat.
În spatele acestei dispute privind cifrele, mobilizarea pare să se fi diminuat odată cu votul definitiv din 23 aprilie al legii care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia de către cuplurile homosexuale. Ultima mare manifestaţie naţională, la 24 martie la Paris, a reunit, potrivit organizaţiei „La Manif pour tous”, 1,4 milioane de persoane şi 300.000, potrivit poliţiei.
După dispersarea manifestaţiei, care s-a desfăşurat fără tulburări, câteva sute de persoane au provocat incidente violente în cursul serii, timp de două ore, pe Esplanada Invalizilor.
Într-un comunicat, ministrul de Interne Manuel Valls a atribuit responsabilitatea acestor violenţe „extremei drepte” şi mişcării identitare.
„Aceste incidente au fost provocate de câteva sute de persoane, majoritatea provenite din rândul extremei drepte şi mişcării identitare, care au agresat poliţiştii, dintre care patru au fost răniţi, jandarmii şi jurnaliştii”, potrivit comunicatului.
Poliţia a reţinut 293 de persoane, dintre care 231 au fost plasate în arest preventiv, a anunţat pentru AFP prefectura de poliţie, precizând că majoritatea acestora, aproximativ 200, se referă la persoane reţinute pe Esplanada Invalizilor.
Şase persoane au fost rănite uşor: patru poliţişti, un fotograf al AFP şi un manifestant, a precizat prefectura de poliţie.
În total, 4.500 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi.
În pofida impozantului dispozitiv de securitate, aproximativ zece militanţi au grupului Generaţie identitară au reuşit să escaladeze o terasă a sediului Partidului Socialist, amplasând un banner pe care se putea citi „Hollande demisia”. Reţinuţi, ei au fost luaţi cu furgonetele poliţiei, în uralele mulţimii.
Promisă de François Hollande în timpul campaniei prezidenţiale şi apărată de întreaga stângă, „căsătoria pentru toţi” a generat timp de mai multe luni o opoziţie puternică în Franţa, atât în Parlament, cât şi în stradă.