Nu de puţine ori am auzit că nu este bine să deschidem uşa oricui şi cu toate astea se întâmplă să cădem pradă cu uşurinţă escrocilor. Îmbrăcaţi bine şi cu zâmbetul pe buze, hoţi deghizaţi în angajaţi ai unor companii sau chiar ai statului bat la uşă şi spun că oferă diverse servicii. Se prezintă ca fiind de la ENEL, Poştă, gaze, primărie, firmă deratizare, firmă detergenţi şi te conving că ai nevoie de ei. Le deschizi larg uşa şi poate îi inviţi şi în casă. De fapt, nu ştiţi că în spatele acelui portret se află un hoţ care este gata să fure într-un moment de neatenţie bunurile de valoare aflate la vedere: un portofel, un telefon, ceva bani, nimic nu e de irosit.
Nu deschideţi uşa necunoscuţilor
Cel mai indicat este să nu deschideţi uşa necunoscuţilor, mai ales dacă sunteţi singuri acasă. Poliţia Capitalei sfătuieşte oamenii să fie precauţi şi în caz că aveţi suspiciuni să apelaţi numărul de urgenţă 112.
„Aceşti oameni folosesc aceste moduri de operare prin imprietenire şi folosirea de calităţi mincinoase. Ei se dau ca fiind lucrători la Enel, Electrica, Poştă, Primărie, Gaze. Intră în vorbă cu oamenii şi încearcă să pătrundă în locuinţă. Sunt foarte abili, se împrietenesc foarte repede. Pentru a evita orice problemă este bine să-i rugăm să aştepte pe hol. Când aveţi cel mai mic dubiu, nu ezitaţi să contactaţi instituţiile pe care pretind că le reprezintă, pentru a vă convinge de veridicitatea celor spuse. Dacă sunteţi îngrijorat sunaţi la poliţie”, a declarat pentru RTV.NET, subcomisar de poliţie Ciprian Dumitraş, Poliţia Capitalei.
Dumitraş precizează că aceşti oameni sunt bine îmbrăcaţi, cu un nivel de cultură ridicat. „Totul ţine de capacitatea lor de a induce în eroare oamenii, de a le câştiga încrederea şi de a obţine accesul în locuinţă, unde într-un moment de neatenţie le va fura bunuri”, a spus subcomisarul.
Dezinsecţie cu apă şi făină
Cu un recipient în spate şi cu o legitimaţie în mână, persoane care pretind că sunt de la firme de dezinsecţie bat la uşile oamenilor şi spun că au venit să facă o faptă bună. Dacă ai văzut prin casă gândaci, ei spun că te scapă de ei, iar dacă le explici că nu ai nevoie de serviciul lor îţi explică degajat că este preventiv ţinând cont că în bloc au fost probleme. Te asigură că totul este ecologic şi dacă ai un animal de companie nu o să aibă nicio problemă. Cazi în plasa lor şi le deschizi uşa larg, iar după ce-ţi udă casa cu apă şi făină, că despre este asta vorba, de fapt, indivizii îţi cer bani. Au fost şi cazuri când într-un moment de neatenţie, oamenii au constatat că din casă le lipsesc bunuri.
Mostre cu detergent
O bătrână din Bucureşti a trecut prin momente de groază când s-a încrezut în două femei ce păreau la prima vedere doamne serioase care doreau doar să vândă detergent. Au sunat la uşă şi pentru că bătrâna nu voia să deschidă după ce le-a văzut pe vizor, femeile i-au explicat amabil că sunt de la o firmă de detergenţi, că au nişte mostre şi că vor să i le prezinte, în speranţa că poate va cumpăra în viitor. Bătrânei i s-au părut nişte femei serioase şi le-a deschis uşa. Ce a urmat este uşor de înţeles.
I-au prezentat aşa zisa marfă şi pe urmă au trimis-o în casă pentru a lua un pix să noteze ceva. Una din ele a intrat cu bătrâna, iar cealaltă a rămas la uşă. În timp ce bătrâna căuta ceva de scris, femeia care rămăsese în urmă a intrat, a încuiat uşa, a scos telefonul din priză şi a cotrobăit prin dormitor. După care femeile au ieşit imediat şi duse au fost. După cele întâmplate, bătrâna a avut un şoc din care greu şi-a revenit. Nu i-au găsit banii, dar i-au luat câteva lucruri mici.
Hoţul deghizat în preot sau apa pe sub uşă
Atenţie mare trebuie să aveţi şi în zilele de sărbătoare. Au fost cazuri când preoţii care spuneau că au venit cu Boboteaza să fie, de fapt, doar nişte hoţi în haine bisericeşti. Văd ce aveţi în casă şi când sunteţi plecaţi vă sparg locuinţa.
O altă metodă este apa pe sub uşă sau fumigena care anunţă un incendiu. Indivizii îţi toarnă apa pe sub uşă să te facă să crezi că este inundaţie pe hol sau îţi bagă un fum gros, un soi de fumigenă, care să-ţi dea alarma unui incendiu. Părăseşti imobilul de urgenţă fără a şti că în urma ta laşi un hoţ gata să intervină.
O nouă metodă de escrocherie, inventată de români
Când vine vorba de făcut rost de bani pe căi ilicite, infractorii nu au nici limite şi nici scrupule. Vă puteţi trezi că sunteţi contactat şi vi se spune că o rudă a accidentat pe cineva şi, pentru a muşamaliza cazul, trebuie să daţi nişte bani. În acest caz, păstraţi-vă calmul şi verificaţi informaţia, pentru că, cel mai probabil, e vorba de o înşelătorie.
Aceasta nu este singura metodă folosită de escroci.
Atenţie şi cu cine vorbiţi pe stradă şi cui întindeţi o mână de ajutor
De asemnea, pe stradă oamenii cad pradă escrocilor. Cum se întâmplă? Este simplu. În zona Gării de Nord, un tânăr bine îmbrăcat în jur de 20 şi ceva de ani cere ajutor oamenilor pentru a ajunge acasă. „A venit la mine şi mi-a zis că are nevoie de 20-30 de lei pentru a ajunge acasă. Era foarte bine îmbrăcat. L-am crezut. Mi s-a făcut milă de el şi i-am dat bani de bilet. Nici prin gând nu mi-a trecut că este un escroc. Două luni mai târziu l-am revăzut în gară. Intra în vorbă cu oamenii şi mi-am dat seama că asta făcea el. Nu aveam cum să demonstrez nimic, nici nu avea rost să merg la poliţie. Nu m-a ameninţat, nu a fost violent, a fost greşeala mea că l-am crezut”, a povestit Raluca, o tânără din Craiova, studentă în Bucureşti.
S-a mai auzit, de asemenea, de o tânără frumoasă care spune că vine din Republica Moldova. Fata bine îmbrăcată cere ajutor pentru acelaşi lucru: vrea să ajungă acasă. A piedut banii şi are nevoie de ajutor. Dacă te uiţi la ea nici prin gând nu-ţi trece că acel chip drăguţ ascunde o hoaţă, bagi mâna în buzunar şi faci o faptă bună. De fapt, eşti păcălit cu uşurinţă de aparenţe.
Ca o concluzie: nu permiteţi accesul în locuinţă persoanelor necunoscute, indiferent de motivul invocat şi nu credeţi tot ce vi se spune pe stradă. În spatele unor ochi trişti poate sta un escroc de prima mână.