Încrederea populației și firmelor în economie s-a prăbușit în aprilie 2020 în contextul răspândirii pandemiei de coronavirus. Este cea mai mare scădere de după 1992, transmite Digi24.
Cele mai afectate sunt industria, serviciile şi comerţul, în vreme ce încrederea consumatorilor nu s-a dus spre minime istorie. Românii s-au speriat de pandemia de coronavirus, precum şi de efectele generate de măsurile de carantină asupra economiei.
Indicatorul percepției asupra economiei și indicatorul perspectivelor de angajare au înregistrat unele dintre cele mai abrupte scăderi din Uniunea Europeană în aprilie, arată datele publicate de Comisia Europeană. Indicatorul percepției asupra economiei a plonjat de la 99,6 puncte în martie la 65,3 puncte în aprilie.
Peste un milion de români sunt în șomaj tehnic și alte 270.000 de contracte de muncă au fost încetate. Aproape o treime dintre acestea sunt în industrie, ramură foarte expusă la mediul extern.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, susţine că va fi complicat ca economia să-şi revină.
„Lucrurile nu pot fi simple, mai ales că, dacă privim în urmă, avem foarte multe restanțe de atitudine, de gândire economică, de investiții, de înțelegerea raportului dintre consum și producție. Noi ne-am obișnut ani de zile, înainte de această criză, să consumăm foarte mult din import”, a spus Vasilescu la Digi24.
Adrian Vasilescu susţine că „nu e o chestiune care se rezolvă prin îndemn”.
„Piața trebuie să funcționeze normal, pentru că sunt ani de zile în care piața nu a funcționat normal. Și dacă piața nu va funcționa normal, ea nu va fi îndemnul care să împingă lumea la muncă. S-ar putea să sune în mințile multora ca ceva monstruos, dar la urma urmelor nimic nu este mai firesc pentru societatea umană decât să progreseze și să prospere prin muncă”, a adăugat el, conform sursei citate.
Consilierul guvernatorului BNR e de părere că o piaţă funcţională poate contribui eficient la repornirea economiei.
„Se suprapun trei crize. Este în primul rând o criză sanitară, în al doilea rând este o criză socială și în al treilea rând este o criză economică. Când trei crize una peste alta se suprapun, trebuie să ne gândim foarte bine cum vom ieși din acest impact”, a menţionat Adrian Vasilescu.