Rugaţi să-şi imagineze numerele de la 1 la 9, cei mai mulţi oameni vor vizualiza, în minte, o linie orizontală, cu cifra 1 în stânga şi celelate cifre aşezate în ordine crescătoare, până la cifra 9 în capătul din dreapta–o imagine numită „linia mintală a numerelor”, scrie descopera.ro.
Dar această preferinţă de a număra de la dreapta la stânga nu ar fi caracteristică doar oamenilor, de vreme ce apare şi la puii de găină, arată un studiu realizat la Universitatea din Padova.
Citeşte şi Boala Alzheimer ar putea avea legătură cu virusul herpesului
Cercetătorii i-au familiarizat pe pui cu numărul 5, reprezentat sub forma a 5 pătrăţele de culoare închisă pe un fond alb. Apoi, le-au arătat puilor două panouri pe care era reprezentat un număr mai mic – 2 – şi au constatat că majoritatea puilor se duceau spre stânga; când le erau arătate două panouri identice reprezentând un număr mai mare decât 5 – şi anume 8 – puii se duceau spre panoul din dreapta.
Cercetătorii au repetat experimentul familiarizându-i pe pui cu numărul 20 drept număr de bază şi apoi arătându-le iarăşi panouri ce reprezentau un număr mai mic (8) şi apoi un număr mai mare (32) decât cel de bază.
Au observat acelaşi comportament: păsările se duceau spre stânga când le era arătat un număr mai mic decât cel de bază şi spre dreapta când le era prezentat un număr mai mare.
Rezultatele, spun cercetătorii, sugerează că această tendinţă de a vedea numerele aşezate crescător de la stânga spre dreapta este o trăsătură veche, apărută demult în evoluţie, acum milioane de ani, înainte de desprinderea strămoşilor omului de cei ai păsărilor moderne.
Evoluţia, cred specialiştii, ar fi putut duce la o asimetrie a creierului ce permite animaleor să proceseze informaţia cu o anumită emisferă cerebrală dominantă.
Citeşte şi Cercetătorii din România caută tratamentul pentru cancer în interiorul unor bacterii
Autorii studiului intenţionează acum să studieze existenţa unei linii mintale a numerelor şi la alte specii de animale, scopul final fiind acela de a identifica ariile cerebrale implicate în procesarea informaţiei lor legate de numere.
Ideea că această linie mintală a numerelor şi preferinţa de a număra de la dreapta la stânga ar fi înnăscute este susţinută şi de rezultatele unor studii anterioare, ce arătau că bebeluşii de 7 luni preferă şi ei să numere de la stânga spre dreapta, indiferent de zona geografică în care se născuseră. Această preferinţă poate fi mai târziu modificată de experienţele ulterioare, de exemplu faptul de a învăţa să citească într-o limbă în care se scrie de la dreapta la stânga.