O discuție cu specialiștii din domeniu arată că inventivitatea unora nu are margini când vine vorba despre glume proaste. Apelurile la 112 făcute fără motiv se traduc în intervenții care, financiar vorbind, sunt foarte costisitoare, dar, mai grav, aceste apeluri pot costa viețile unor oameni care chiar au nevoie de intervenția de urgență a medicilor, potrivit libertatea.ro.
„Îmi amintesc un caz, al unui tânăr din zona Câmpina, care ne-a solicitat pentru dureri abdominale. L-am luat, a mimat foarte bine o colică renală, l-am dus la Spitalul Județean, iar când am ajuns în curtea spitalului județean a fugit de nu l-a mai prins nimeni și a apărut pe Facebook că el trebuia să ajungă la discotecă și nu avea bani de transport, ci doar să intre la discotecă și a folosit ambulanța pe post de mijloc de transport„, povestește managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Prahova, medicul Daniel Nicolae.
În foarte mulți ani de când lucrează în sistemul medical de urgență și de când conduce Ambulanța Prahova, doctorul Daniel Nicolae a văzut și a auzit multe. Au fost ani în care șapte, opt la sută dintre apelurile date în urgență erau false. Lucrurile s-au mai calmat din 2013 încoace. Totuși, unu la sută dintre apelurile primite de ambulanță sunt abuzive. Iar asta înseamnă enorm, raportat numai la un județ ca Prahova, unde ambulanța primește anual 300.000 de apeluri și are 120.000 de intervenții.
De ce mai cheamă românii ambulanța fără rost? Pentru că se ceartă cu soțul, cu copilul sau cu vecinii. Au fost cazuri în care oamenii s-au trezit cu ambulanța la ușă, deși nu solicitaseră intervenția medicilor. Au aflat apoi că fuseseră victime ale unor glume proaste. Dar sunt și cazuri în care după ce se ceartă cu neamurile sau cu vecinii, unii dintre români sună la 112, „ca să le ia nebunul” de la ușă. Apoi, merg să ceară dovezi că au fost victimele unui scandal.
Medicii prahoveni s-au confruntat însă și cu situația incredibilă în care un bărbat din Câmpina a sunat la 112, a pretins că este bolnav, iar când echipajul a ajuns la el a mărturisit că nu suferă de nimic, dar că are nevoie să ajungă la Ploiești, așa că îl roagă pe medic să-l ia cu el. Bineînțeles că cei de la ambulanță au refuzat să facă pe taximetriștii.
O altă situație inedită a fost cea a unei femei care, deși trebuia doar să traverseze o stradă ca să ajungă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, care are un cabinet stomatologic de urgență, a chemat ambulanța de două ori în aceeași zi, ca să o ducă echipajul la spital.
Citeşte şi Colegiul Medicilor Bucureşti solicită program normal de lucru pentru medicii din spitale