Venirea primăverii este marcată pe 1 martie în cel mai frumos mod posibil, cu un mărțișor și un buchețel de ghiocei. Cu această ocazie doamnele și domnișoarele sunt răsfățate cu cele mai frumoase mărțișoare, cele mai spectaculoase flori și cea mai gustoasă ciocolată. Comercianții nu puteau să rateze această ocazie uriașă, motiv pentru care tot Bucureștiul a fost împânzit de tarabe și magazinașe pline ochi cu cadouri specifice sărbătorii.
Citește și: Mesaje 1 martie. Cum să îți arăți iubirea și respectul cu un simplu mesaj pentru Mărțișor
1 Martie este ziua care marchează sfârșitul iernii și renașterea naturii. În această zi, oamenii își dăruiesc cadouri și mărțișoare cu forme și simboluri diverse. Bucuria, belsugul și dragostea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le celebrăm cu ocazia Mărțișorului. Mărțișoarele sunt reprezentate de un șnur în două culori, unul alb și unul roșu. Cel alb semnifică divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea, iar cel roșu semnifică un simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii: prietenia, fidelitatea şi onoarea.
Piețele din Capitală au fost luate cu asalt de românii care erau în căutarea celor mai spectaculoase mărțișoare. Pentru a satisface nevoile și dorințele tuturor, tarabele au fost pline de mărțișoare, atât din categoria celor cu simboluri clasice, cât și de modele care mai de care mai atipice. Și prețurile variază foarte mult în funcție de modelul pentru care îți dorești să optezi.
Cu toate că viața s-a scumpit extrem de mult în ultima perioadă, prețurile mărțisoarelor au rămas oarecum la fel ca anul tecut. A fost totuși remarcat un fenomen ciudat, între comercianți există discrepanțe foarte mari în ceea ce privește prețul. Spre exemplu, românii ar fi putut cumpăra din Piața Obor mărțișoare chiar și la un preț de 1,5 lei. Un preț extrem de mic, mai ales dacă îl comparăm cu prețurile de la Târgul Mărțișorului din Piața Romană, unde au fost vândute mărțișoare chiar și pentru 50 de lei.
Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor în prima zi de primăvara, pe 1 martie. Vestitorul primăverii se poarta, de obicei, în piept toată luna martie și, după ce se da jos, se obisuieste să fie agățat într-un pom înflorit.
Nu se cunosc cu exactitate originile mărțișorului, însă specialiștii sunt de părere că originile sale ar putea fi daco-tracice întrucât și vecinii noștri bulgari au obiceiul de a oferi mărțișoare, însă sub numele de „martenite”. Totuși, mărțișorul poate avea origini romane intruct, pe vremea Imperiului Roman, Anul Nou era celebrat pe 1 martie, în prima zi a primăverii. Romanii îl celebrau pe Marte, zeul războiului, de Anul Nou, iar de la numele lui Marte poate veni și “mărțișor”. În aceasta situație, șnurul alb-roșu poate însemnă victoria și vitalitatea.
Pe teritoriul României s-au găsit talismane, care sunt considerate mărțișoare, vechi de mai bine de 8.000 de ani. Aceste mărțișoare erau făcute din pietre de rău vopsite în alb și roșu, înșirate pe un șnur.