România nu se află în topul celor mai bune salarii din Uniunea Europeană. Totuși, sunt destule locuri de muncă bine plătite, pe care însă, paradoxal, nimeni nu le vrea!
Cel mai multe refuzuri pentru locuri de muncă plătite peste medie se înregistrează în zona rurală, unde se caută în special lucrători cu ziua sau sezonieri. Acest veritabil fenomen este oarecum paradoxal în condițiile în care mulți din cei care locuiesc la țară nu au un serviciu stabil și preferă să trăiască din ajutorul social.
Un grup de pe rețeaua de socializare Facebook, destinat celor care ar avea în plan să se mute la țară, confirmă fenomenul refuzurilor din partea celor care și-ar dori să lucreze, însă nu sunt de acord cu plata oferită de potențialul angajator.
Un membru al grupului menționat a fost curios să afle cu cât este plătită o zi de muncă în agricultură.
”Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică în agricultură, știm. Totuși: cât mai plătiți pentru o zi de sapă la grădină? Mulțumesc. P.S.: poate menționați și județul”, a scris respectiva persoană, potrivit bugetul.ro.
Întrebare a provocat un val de comentarii. Mulți fermieri s-au plâns că nu găsesc oameni dispuși să lucreze, chiar dacă le oferă sume mai mult decât decente.
Un fermier din județul Dâmbovița părea chiar resemnat cu situația. ”Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute”, a scris acesta pe grupul de Facebook.
Același fermier relatează cazul unui vecin care avea nevoie de om pentru tăiat lemne. L-a găsit, însă respectivul, după o zi de muncă plătită cu 500 de lei, n-a mai venit să continue.
”Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300, i-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua zi”, a povestit fermierul din Dâmbovița.
Pe același grup au fost postate și alte exemple de plăți pentru munca la țară, multe dintre acestea refuzate.
”150 lei/zi, plus mâncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei”, a scris cineva, în timp ce un alt membru al grupului s-a plâns că în Bistrița-Năsăud se găsesc foarte greu oameni care să accepte 250 de lei. ”250 lei în Bistrița Năsăud Dar nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot! Tineret nu ai să vezi! S-a mai motorizat! Parcele mari le lucreaza cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țară cât se poate de bio! Bio e doar ce cultivi tu, atât cât se poate!”.