INCREDIBIL. Cercetătorii au descoperit o asemănare între găini şi oameni VIDEO

A număra de la stânga la dreapta este un lucru înnăscut sau învăţat? Un studiu recent sugerează că e vorba despre o tendinţă înnăscută şi apărută demult în cursul evoluţiei, de vreme ce există indicii că şi puii de găină numără tot aşa.
Ionela Marcu
02 feb. 2015, 09:31
INCREDIBIL. Cercetătorii au descoperit o asemănare între găini şi oameni VIDEO

Rugaţi să-şi imagineze numerele de la 1 la 9, cei mai mulţi oameni vor vizualiza, în minte, o linie orizontală, cu cifra 1 în stânga şi celelate cifre aşezate în ordine crescătoare, până la cifra 9 în capătul din dreapta–o imagine numită „linia mintală a numerelor”, scrie descopera.ro.

Dar această preferinţă de a număra de la dreapta la stânga nu ar fi caracteristică doar oamenilor, de vreme ce apare şi la puii de găină, arată un studiu realizat la Universitatea din Padova.

Citeşte şi Boala Alzheimer ar putea avea legătură cu virusul herpesului

Cercetătorii i-au familiarizat pe pui cu numărul 5, reprezentat sub forma a 5 pătrăţele de culoare închisă pe un fond alb. Apoi, le-au arătat puilor două panouri pe care era reprezentat un număr mai mic – 2 – şi au constatat că majoritatea puilor se duceau spre stânga; când le erau arătate două panouri identice reprezentând un număr mai mare decât 5 – şi anume 8 – puii se duceau spre panoul din dreapta.

Cercetătorii au repetat experimentul familiarizându-i pe pui cu numărul 20 drept număr de bază şi apoi arătându-le iarăşi panouri ce reprezentau un număr mai mic (8) şi apoi un număr mai mare (32) decât cel de bază.

Au observat acelaşi comportament: păsările se duceau spre stânga când le era arătat un număr mai mic decât cel de bază şi spre dreapta când le era prezentat un număr mai mare.

Rezultatele, spun cercetătorii, sugerează că această tendinţă de a vedea numerele aşezate crescător de la stânga spre dreapta este o trăsătură veche, apărută demult în evoluţie, acum milioane de ani, înainte de desprinderea strămoşilor omului de cei ai păsărilor moderne.

Evoluţia, cred specialiştii, ar fi putut duce la o asimetrie a creierului ce permite animaleor să proceseze informaţia cu o anumită emisferă cerebrală dominantă.

Citeşte şi Cercetătorii din România caută tratamentul pentru cancer în interiorul unor bacterii

Autorii studiului intenţionează acum să studieze existenţa unei linii mintale a numerelor şi la alte specii de animale, scopul final fiind acela de a identifica ariile cerebrale implicate în procesarea informaţiei lor legate de numere.

Ideea că această linie mintală a numerelor şi preferinţa de a număra de la dreapta la stânga ar fi înnăscute este susţinută şi de rezultatele unor studii anterioare, ce arătau că bebeluşii de 7 luni preferă şi ei să numere de la stânga spre dreapta, indiferent de zona geografică în care se născuseră. Această preferinţă poate fi mai târziu modificată de experienţele ulterioare, de exemplu faptul de a învăţa să citească într-o limbă în care se scrie de la dreapta la stânga.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!