Descoperirea îi aparţine lui Dr. Owen Churches, de la Universitatea Flinders din Adelaide. Cercetătorul a realizat un studiu în care a analizat reacţiile care se produc în creierele oamenilor atunci când văd emoticoane, relatează Telegraph.co.uk. Dr. Owen a observat că semne precum „:-)” nu mai sunt simple semne de punctuaţie, ci că sunt percepute la fel ca feţele umane reale.
Totuşi, cercetătorul atrage atenţia că emoticoanele sunt percepute ca feţe reale doar atunci când sunt scrise în mod tradiţional, de la stânga la dreapta, :-), şi nu invers, (-:. În cazul din urmă, creierul percepe nişte simple semne de punctuaţie.
Citeşte şi O plantă inteligentă: O specie de ferigă învaţă şi îşi aduce aminte, deşi nu are creier
„Emoticoanele reprezintă un limbaj nou, iar pentru a decoda acest limbaj, creierul dă naştere unor procese cerebrale noi”, a explicat profesorul pentru ABC Science. „Bebeluşii nu reacţionează aşa la emoticoane, adică nu există un răspuns înnăscut la aceste semne. Limbajul este un produs cultural 100% şi este ceva extraordinar”, a continuat Churches.
Din câte se ştie, primul emoticon a fost folosit în 1982 de Scott Fahlman, într-o postare pe un forum, potrivit Telegraph.co.uk.