Incredibil! Delta Dunării poate deveni primul producător de peşte bio din Europa

Schimbări importante pregătite pentru Deltă. Fostele amenajări piscicole din Delta Dunării vor deveni primul producător de peşte bio din Europa, dacă vor fi redate circuitului natural şi retehnologizate, a declarat guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşetescu.
Romania TV
10 mai 2019, 10:43
Incredibil! Delta Dunării poate deveni primul producător de peşte bio din Europa

 „Nu putem discuta despre relansarea pescăriilor din Deltă, dacă nu repunem fostele amenajări la locul în care erau înainte de 1989, evident retehnologizate. Delta Dunării poate deveni prin aceste incinte cel mai mare producător de peşte bio din Europa. Nu vom putea produce niciodată peşte bio în Dunăre, fluviu supus tuturor vicisitudinilor civilizaţiei. În incintele respective, apa vine filtrată biologic şi se poate demonstra cu probe că apa din acest punct de vedere este pură în incinte”, a menţionat Muşetescu potrivit Agerpres.

Peştele bio este un peşte crescut în mediul natural nefurajat în piscicultura extensivă care se dezvoltă în câteva amenajări din Deltă, a mai spus guvernatorul Rezervaţiei.

„Piscicultura intensivă în Deltă a demonstrat că este falimentară. Eşti o insulă de piscicultură intensivă într-un ocean de habitate acvatice şi e imposibil să opreşti intrarea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic în acea incintă, şi atunci furajarea se împărţea şi cu specii nevaloroase”, a precizat Muşetescu.

El a mai spus că Administraţia RBDD primeşte continuu cereri de introducere în circuitul agricol a unor suprafeţe din fostele amenajări piscicole, tendinţa de reducere a zonelor umede din Rezervaţie fiind tot mai accentuată.

„Fostele amenajări piscicole sunt acum ale Consiliului Judeţean (CJ), instituţie care are repere economice, nu de biodiversitate. Deocamdată, incintele respective sunt mai profitabile dacă acolo se face agricultură sau păşunat. Revenirea lor la piscicultură rezolvă toate problemele pe care le avem la ora asta în materie de peşte în Deltă”, a precizat Muşetescu.

De altfel, revitalizarea fostelor amenajări piscicole din Deltă este şi soluţia pentru revitalizarea domeniului în opinia lui Cornel Ivanov, unul dintre acvacultorii din Rezervaţie, soluţie care, în urmă cu o lună, a fost prezentată premierului României, Viorica Dăncilă, şi ministrului Agriculturii, Petre Daea, în timpul inaugurării Bursei de peşte din Tulcea.

„Singura soluţie este construirea sau reanalizarea tehnologică a amenajărilor vechi. Putem face uşor 1.000 de kg de peşte la hectar. În felul acesta, am rezolva multe probleme şi am da răgaz naturii să se refacă în Delta Dunării şi în special speciilor de peşte care sunt valoroase din punct de vedere economic”, a declarat Cornel Ivanov.

Potrivit lui, din cele circa 2.000 de hectare de amenajări piscicole pe care le-a concesionat de la CJ poate să introducă pe piaţă 5 tone de peşte într-o singură zi.

Conform lucrării „Delta Dunării – Rezervaţie a Biosferei”, apărută sub egida Academiei Române, la începutul secolului trecut, pescăriile din România erau printre cele mai bine organizate din Europa, după punerea în practică a primei legi a pescuitului concepută de Grigore Antipa.

Producţia Deltei a fost, până în anul 1984, de până la 20.000 de tone de peşte pe an.

În momentul de faţă, pescarii comerciali înregistrează anual capturi de aproape patru ori mai mici faţă de producţia de peşte din anii 1960-1970, iar pescarii susţin că ponderea speciilor nevaloroase din punct de vedere economic este, în unele zone, de până la 80% în capturile totale.

Scăderea producţiei este explicată de cercetători prin modificarea regimului hidrologic al Dunării în zona Deltei şi a gurilor de vărsare, îndiguirea luncii Dunării, creşterea poluării şi de suprapescuitul unor specii.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
S-a dat ordinul de la UE. A intrat în vigoare obligatoriu și în România. S-a pus limită
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Erori în deciziile de recalculare. Începe calvarul pensionarilor
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Cutremur pentru Elena Udrea. Motivul real al condamnării: Credeau că...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Liderul Hamas Ismail Haniyeh asasinat la Teheran de agenți recrutați de Mossad
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!