După lungi dezbateri și controverse a apărut și pe rafturile din România făina de greiere. Pe lângă șocul faptului că acest aliment este pe bază de greiere, se pare că se comercializează la un preț imens. Aceasta este mai scumpă decât ne-am fi putut imagina. 100 de grame din acest produs pot costa și 100 de lei.
Greierele este una dintre cele 4 insecte aprobate de Uniunea Europeană pentru uz alimentar. Uniunea Europeană a autorizat oficial intrarea pe piață a unui produs vietnamez care a produs multă vâlvă la nivel internațional. Este vorba despre pulburea parțial degresată a greierelui de casă, cu denumirea științifică de Acheta domesticus sau, pe scurt, făina pe bază de greiere.
Unele dintre cele mai consumate și iubite produse vor putea fi făcute de acum înainte cu acest tip de făină, printre mâncărurile de pe lista noastră se numără: pâinea, chiflele, biscuiții și grisinele, mult adorata pizza, dar și prăjiturile adorate de cei mici si cei mari.
Și în România, făina de greiere și-a făcut loc pe rafturi, însăspre uimirea tuturor este un produs extrem de scump. Marea majoritate a românilor este încă reticentă cu privire la consumul produselor pe bază de insecte. Totuși, specialiștii au subliniat că produsele sunt sigure și ca au un conținut foarte mare de proteine. Aceasta se vinde în România cu un preț de aproape 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio. Așadar, 1 kilogram ajunge la 1000 de lei, astfel putem afirma că acesta este un produs de lux.
Se pare că aceasta ar proprietăți nutritive semnificative, ceea ce însemnă că este poate fi folosită o cantitate mică pentru pregătirea preparatelor. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente. Greierii provin din ferme, unde procesul de producție este strict controlat. Experții spun că greierii au un gust neutru, așa că nu influențează prea mult gustul pâinii sau al altor produse de panificație. În plus, 70% din masa unui greier este dată de proteine și vitamine, ceea ce crește semnificativ valoarea nutrițională a pâinii.
Citește și: Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri ca aliment. Cum poate fi folosită aceasta