Marea Britanie se pregăteşte să raţionalizeze vânzările de carburanţi. Cei mai îngrijoraţi sunt posesorii autovehiculelor cu motoare pe motorină. Chiar dacă Marea Britanie consumă în mare parte benzină din rezervele proprii, 50% din motorină este importată. Mai mult, o treime din necesarul de combustibil provine din Rusia, scrie Daily Mail.
Premierul britanic Boris Johnson a promis că va renunţa treptat la importurile de petrol rusesc până la sfârşitul anului, însă găsirea altor furnizori depinde de încheierea unor acorduri în Orientul Mijlociu, arată The Sunday Times.
De altfel, şefului Guvernului de la Londra ar urma să efectueze o vizită în Arabia Saudită în următoarele zile pentru a se întâlni cu Mohammed bin Salman, în aşa fel încât să menţină preţul petrolului la un nivel scăzut.
Analiştii estimează că există riscul ca motorina să fie raţionalizată. Acest lucru ar fi o lovitură pentru proprietarii a 12 milioane de autoturisme cu motoare diesel.
„Creşte pe zi ce trece riscul raţionalizării energiei şi al recensiunii. Sunt lucruri pe care decidenţii par a le ignora sau a nu le lua în calcul în acest moment.
Dacă petrolul rusesc nu revine pe piaţă în următoarele săptâmâni, există un risc să ne confruntăm cu o raţionalizare a produselor petroliere până în vară”, a precizat un reprezentant al firmei de consultanţă Energy Aspects, conform sursei citate.
Mai mult, există posibilitatea ca raţionalizarea motorinei să înceapă în luna aprilie, avertizează analiştii britanici.
Marea Britanie importă aproape 4% din necesarul de gaze din Rusia, ceea ce o face mai puţin vulnerabilă decât celellate ţări din Europa. La nivelul UE, 40% din gaze provin din Rusia.
Citeşte şi: Marea Britanie oferă 350 de lire oricărui cetăţean care primeşte refugiaţi ucraineni. Exodul continuă, peste 2,6 milioane de oameni şi-au părăsit ţara, jumătate dintre ei au ajuns deja în Polonia