Dezvăluirea a fost făcută într-o declaraţie pentru Sunday Post de un ofiţer al marinei comerciale britanice Rachel Owens, care lucrează inclusiv pe supertancuri petroliere ce navighează de-a lungul coastelor de vest ale Africii, potrivit Agerpres.
„Aceste piese au fost selectate de echipa de securitate, care crede că piraţilor le displace mai mult decât orice. Aceşti indivizi detestă muzica sau cultura occidentală, astfel încât utilizarea pieselor lui Britney este chiar perfectă„, mai spune ea, adăugând.
Metoda este atât de eficientă, încât cei care se ocupă de securitate recurg rareori la arme.”De îndată ce o aud pe Britney, piraţii fac cale întoarsă cât pot de repede„, a explicat Rachel Owens pentru Sunday Post.
Navele sunt expuse unui risc constant în regiune, fiind vizate de piraţi, care răpesc echipaje pentru răscumpărare şi pretind uneori sume astronomice. Biroul Maritim Internaţional (BMI) indică în raportul său anual că pirateria a scăzut în 2012, mai ales în această regiune. Dar 75 de „incidente” au fost înregistrate totuşi în largul coastelor Somaliei şi în Golful Aden, regiunea considerată cea mai periculoasă din lume, unde mai mult de 60 de marinari sunt ţinuţi încă în captivitate.
Potrivit tabloidului The Mirror, muzica pop este utilizată ca o a doua linie de apărare pentru navele comerciale, fiind difuzată atunci când primele avertismente nu îi descurajează pe piraţi. De fapt, după cum declară pentru Le Figaro Steven Jones, de la Security Association for the Maritime Industry, nu atât muzica este deranjantă, cât modul în care este folosită pentru a deveni eficientă ca armă.
De mai mulţi ani, sisteme Long Range Acoustic Devices (LRAD, dispozitiv acustic sau armă sonică) sunt utilizate pentru a-i ţine pe piraţi la distanţă. Acest echipament, folosit de autorităţile americane la dispersarea manifestaţiilor, „a fost adaptat pentru uz maritim”. LRAD sunt „complexe şi costisitoare” şi pot genera sunete până la 162 de decibeli, depăşind pragul de durere fără protecţie auditivă (130 decibeli), indică el.
Prin urmare, sunetul asurzitor este suficient ca semnal de avertisment, comunicând în acest fel piraţilor că nava se află sub protecţie şi că ei înşişi au fost reperaţi de către forţele de securitate aflate la bord, potrivit acestuia.