Sună absurd. dar verbul ”a dezfierbe” ar trebui să-și găsească locul în dicționare în curând. Și, cu toate că nu pare atât de impresionant la prima vedere, procedeul prin care oul a fost adus la starea inițială poate fi folosită pentru a reduce costul tratamentelor pentru cancer și va ușura procesul de obținere a anumitor alimente.
Înainte de a trece la partea cu ”dezfiertul”, să vedem ce se întâmplă mai exact cu ouăle atunci când sunt fierte. Albușul este foarte bogat în proteine, iar atunci când acestea încep să fiarbă, se depliază, apoi se pliază la loc, în structuri mai puternice. Asta se întâmplă, de fapt, când albușul trece de la consistența vâscoasă și transparentă la cea albă și cauciucată, potrivit CNBC.
Cercetătorii americani și australieni au descoperit cum pot aduce proteinele din albuș la starea inițială, permițându-le să formeze aceleași structuri ca înainte de fierbere. Cu toate că pentru acest experiment s-a folosit un ou de găină, oamenii de știință sunt de părere că mai multe tipuri de proteine vor reacționa la fel.
Procesul de ”dezfierbere” constă în două etape. Mai întâi, cercetătorii au folosit uree (unul dintre ”ingredientele” principale ale urinei) pentru a lichefia albușul fiert. După asta, au folosit un dispozitiv special, dezvoltat de cercetătorul australian Colin Raston, pentru a deznoda moleculele proteice, pentru ca acestea să se poată plia la loc, dar în forma inițială.
Mai multe detalii pe playtech.ro