„Herlea şi Naghiu au rămas în istoria Metropolitan Opera din New York şi erau foarte buni prieteni, scrie ziarulring.ro. Octav mi-a mărturisit că îi simţea foarte tare lipsa lui Herlea, alături de care asculta şi comenta vechile lor înregistrări din concerte”, spune Paula Iacob.
Citeşte şi Avocata Paula Iacob, internată de URGENŢĂ la spital
Când avea 16-17 ani, Paula Iacob l-a cunoscut pe Octav, feciorul preotului Naghiu dintr-un sat de lângă Făgăraş. „A cântat la violoncel în orchestra operetei, iar când i-a auzit vocea, Ion Dacian l-a luat direct la spectacole, unde a făcut senzaţie, apoi a pătruns în operă. A obţinut greu primul spectacol la Zürich, pentru că autorităţile nu voiau să-i dea drumul din ţară. A făcut impresie foarte bună, a primit alte spectacole în Germania şi a mai rămas acolo, ceea ce i-a atras o condamnare la şapte ani de închisoare pentru că depăşise viza. Aşa că nu s-a mai putut întoarce în ţară decât după 1989”, îşi aminteşte Paula Iacob.
Citeşte şi Drama unei ACTRIŢE CELEBRE. Şi-a anulat spectacolele din cauza bolii şi suferă de singurătate
Iubea muzica lui Marcel Pavel
Tenorul Octavian Naghiu a ales să revină în România după căderea comunismului, lăsând în urmă orice resentiment. „Octav avea un suflet mare! I-a iertat pe toţi cei care i-au făcut rău. Putea să rămână în Germania, dar a preferat să revină în ţară, lângă publicul şi prietenii lui. De Sfântul Nicolae, ne-a cântat la masă romanţe, muzică populară, melodii din repertoriul lui Marcel Pavel. Pentru el, viaţa a însemnat doar scena. Era foarte mândru că unul dintre strănepoţi excelează în Japonia în domeniul tehnic. Istoria operei române ar fi ciuntită dacă nu am include şi numele lui Octavian Naghiu”, mai spune Paula Iacob.
Tenorul Octavian Naghiu, unul dintre cei mai renumiţi artişti lirici ai României, a murit sâmbătă seară, la vârsta de 81 de ani, în urma unui stop cardiac. Artistul va fi înmormântat marţi, la ora 13.30, la Cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti.