Parchetul de pe lânga Judecatoria Onesti i-a trimis în judecata pe S.L. si M.I., acuzati de înselaciune si fals privind identitatea în forma continuata, respectiv complicitate la aceste fapte, in urma unei plângeri facute, in 2014, de Spitalul Municipal Onesti.
Din verificari s-a confirmat faptul ca, în perioadele 9-18.07.2014, 21-25.07.2014, 30.07.-8.08.2014, S.L., din comuna Cotofanesti, s-a prezentat la Spitalul Onesti sub o identitate falsa si a beneficiat de servicii medicale în cadrul sectiilor chirurgie si oncologie, în valoare de 11.683,56 lei, suma achitata de Casa de Sanatate (CAS) Bacau, scrie desteptarea.ro.
M.I. este acuzat ca l-a ajutat pe S.L. sa induca în eroare angajatii spitalului, dupa ce i-a dat acestuia o copie a actului sau de identitate. S.L. sufera de o afectiune oncologica, fiind diagnosticat cu „seminom testicular”, dar nu are calitate de asigurat. Din acest motiv, a hotarât sa se prezinte la spital sub identitatea unei persoane asigurate, pentru a beneficia de pachetul de servicii medicale destinate acestor afectiuni.
Pentru a fi scutit de plata spitalizarilor, a medicatiei si interventiei chirurgicale, S.L. a apelat la un consatean care era asigurat, si a intrat în posesia unei copii a actului sau de identitate, a unui bilet de trimitere obtinut de la medicul de familie si a adeverintei de ajutor social.
Bolnavul a reusit sa-i pacaleasca pe angajatii spitalului si a beneficiat în trei etape de servicii medicale în cadrul sectiilor chirurgie si oncologie. A fost internat în Sectia Oncologie, iar contravaloarea celor 3 spitalizari, în suma de 4.586,29 lei, a fost încasata de la Casa de Sanatate Bacau. Si medicatia acordata barbatului în cadrul „Programului National de Oncologie”, in valoare de 6.603,50 lei, plus alte cheltuieli din cadrul Sectiei chirurgie, de 493,77 lei, au fost, de asemenea, decontate de la CAS.
Cabinetul medical S.C. ANASAN MED S.R.L. Cotofanesti a confirmat ca M.I. figureaza în evidente cu afectiune oncologica, asa cum rezulta si din documentele medicale eliberate de Sectia de Oncologie Onesti.
La sfârsitul anului trecut, Judecatoria Onesti a dat condamnarile in acest dosar. Pentru ca cei doi inculpati si-au recunoscut faptele, pedepsele au fost cu suspendare. S.L. a primit 1 an si 4 luni închisoare, iar M.I., 10 luni închisoare. Instanta a admis si actiunea civila a Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Onesti si i-a obligat pe inculpati la plata sumei de 11.683,56 lei, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale.
Parchetul de pe lânga Judecatoria Onesti a criticat, insa, in apel, ca instanta de fond nu a luat in calcul antecedentele penale ale inculpatilor. Din fisele de cazier rezulta ca S.L. a mai fost sanctionat administrativ cu o amenda de 100 lei, pentru fals in declaratii, iar M.I. a mai fost condamnat la 8 luni închisoare, cu suspendare, pentru aceleasi fapte.
Surpriza a venit recent la Curtea de Apel care a considerat ca, în mod gresit, s-a dispus condamnarea celor doi pentru infractiunile continuate de fals privind identitatea „deoarece, pentru aceste infractiuni, în raport de probele administrate, se impunea achitarea celor doi inculpati”.
„În ceea ce priveste infractiunile continuate de fals privind identitatea, din întregul material probator, ca de altfel si prin actul de sesizare al instantei, s-a retinut ca, la rugamintea inculpatului S.L., inculpatul M.I. i-a înmânat acestuia o copie xerox a cartii de identitate, iar inculpatul S.L., folosindu-se de aceasta copie xerox a cartii de identitate a inculpatului M.I., s-a prezentat la Spitalul Municipal din Onesti, unde a fost internat de mai multe ori si a beneficiat de asistenta medicala de specialitate si tratament în valoare de 11.683,56 lei.
Codul penal incrimineaza, prin art.327, unele fapte de alterare a adevarului în legatura cu stabilirea identitatii persoanelor, deoarece, dovada identitatii persoanelor facându-se cu acte de identitate sau alte înscrisuri, de cele mai multe ori prezentarea sub o identitate falsa ori atribuirea unei identitati false implica folosirea unor acte de identitate ori de legitimare falsificate ori folosirea frauduloasa a unor asemenea acte adevarate. (…)
Copia xerox, nelegalizata si necertificata, nu poate servi la identificarea si legitimarea unei persoane”, spun magistratii.
Prin urmare, o parte din vina o poarta si angajatii spitalului: „Reprezentantul organului sau organizatiei în fata caruia se prezinta o persoana are obligatia de a pretinde acelei persoane actul de identitate prevazut de lege, acest lucru impunându-se cu atât mai mult atunci când, în raport de identitatea stabilita, ar urma sa se produca anumite consecinte juridice.
În cauza dedusa judecatii, din toate probele administrate rezulta ca inculpatul M.I. i-a înmânat inculpatului S.L. nu cartea sa de identitate, ci o simpla copie xerox. În conditiile în care inculpatul S.L. s-a prezentat la unitatea medicala si a solicitat internarea, salariatul cu astfel de atributii avea obligatia, în lipsa cartii de identitate în original, sa refuze internarea inculpatului.
În conformitate cu metodologia internarii persoanelor în unitatile medicale, sunt necesare: biletul de internare de la medicul de familie sau de la medicul specialist si actul de identitate al pacientului, respectiv, buletinul de identitate sau cartea de identitate”, explica instanta.
Din acest motiv, magistratii au dispus achitarea inculpatilor pentru infractiunea de fals privind identitatea. S.L. a scapat cu o pedeapsa de 1 an închisoare, cu suspendare, insa in cazul lui M.I., s-a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei mai vechi, de 8 luni închisoare, inculpatul având de executat o pedeapsa de 1 an si 5 luni, în regim de detentie.
Citeşte şi Suferea de CANCER, dar doctorii au ignorat-o! Descoperă simptomele care i-au înşelat şi pe medici